Pies czy kot?: kot Pomógł: 1 raz Wiek: 46 Dołączył: 06 Sie 2011 Posty: 125 Skąd: sie tacy biorą
#1 Wysłany: 2011-08-22, 13:17 niebieskie wskazowki do pilota...
witam, jak w temacie, dotarl do mnie parnisowy pilot 47mm, i wymyslilem coby przemalowac/wymienic wskazowki na niebiesko/ie...
Macie pomysla?
parnis robi megabigjumbo piloty z niebieskimi wskazowkami ale chyba do mojego nie wleza jak myslicie?
Adam
Pietrek [Usunięty]
#2 Wysłany: 2011-08-23, 10:05
Powinny wejść. Minutowa z 55mm ma wg moich pomiarów w programie graficznym około 18-18,5mm, w zasadzie tyle samo, co przeszczepione, większe w moim Parnisie :
Sekundową być może będzie trzeba skrócić, no i inna kwestia to praca przy tulejkach, nie sprawdzałem jakie średnice są w DG w 55mm, a jakie ma ST w 47mm. Komplet niebieskich nie powinien Cię dużo wynieść, można zaryzykować i pokombinować.
bow Klon Właściciela Pola Ryżowego Wujek/Zbok brązowy
Pies czy kot?: kot Pomógł: 1 raz Wiek: 46 Dołączył: 06 Sie 2011 Posty: 125 Skąd: sie tacy biorą
#4 Wysłany: 2011-08-23, 17:59
pietrek78 fajne wskazowy...
ja mam pilota z sekunda na "6", chce zmienic wskazowki po pierwsze primo bo niebiekie muszom byc i basta, i po drugie primo w moim egzemplarzu bialy na indeksach jest rozny od tego bialego na wskazowkach... szlag mnie trafia jak na to patrze...
bow tylko jak spradwdzic ta srednice...?
#7 Wysłany: 2011-09-20, 22:27 Re: niebieskie wskazowki do pilota...
adamku111 napisał/a:
(...) Parnis robi megabigjumbo piloty z niebieskimi wskazowkami ale chyba do 47 mm nie wleza jak myslicie? (...)
Wlezą. Mam tego Parnisa, wstawili w nim wskazówki identyczne jak w Ticino 47 (a właściwie 48) mm. Tak nawiasem mówiąc jest to parnisowe plucie w twarz, z bliskiej odległości i bez celowania, bo te wskazówki są po prostu o wiele za krótkie do zegarka 55-milimetrowej średnicy!
#9 Wysłany: 2011-09-21, 06:15
Niebieskie pilotowe wskazowki z centralną sekundą znalazłem .....
Niestety nie moge nigdzie dorwać z małą sekundową a mam fajny mechanizm z sekundą na 9
Plucie w twarz to zrobienie takiej fajnej tarczy w takim dużym rozmiarze!!!
Gdyby tylko zeszli na rozsądne 47mm...
"Zrobienie fajnej rzeczy" w sensie wstawienia za małych wskazówek, które nie pasują ni huhu do wymiaru zegarka, czy w sensie wyprodukowania naprawdę byle jak wykonanego (choć taniego) zegarka? Dla mnie żadne z powyższych nie jest fajne. Szkoda, że Ticino nie ma w ofercie tej średnicy...
A 47-48 mm robią już prawie wszyscy - wg mnie atrakcją jest oryginalny rozmiar 55 mm
Aha! Pisząc wyżej, że wskazówki wlezą miałem na myśli tylko ich długość - nie wiem, jak z mocowaniem na osi.