Pomógł: 12 razy Dołączył: 09 Lut 2010 Posty: 3828 Skąd: Myszków - miasto, które wykończył kapitalizm
#2 Wysłany: 2011-09-21, 22:30
może kamieniarz od (schodów, pomników) by się podjął. To precyzyjna robota, ale kamieniarz może dałby radę zrobić surową kopertę - (bryłka - ramka) w odpowiednim kształcie, a jubiler dokończyłby pracę
_________________ СДЕЛАНО В СССР – najlepsze zegarki na świecie !!!
Ostatnio zmieniony przez Smok 2011-09-21, 22:31, w całości zmieniany 1 raz
Pomógł: 48 razy Wiek: 48 Dołączył: 24 Cze 2011 Posty: 9797 Skąd: z ...
#3 Wysłany: 2011-09-21, 22:50
Popytaj u sprzedawców kamienia - często robią różne przedmioty na zamówienie wg podanych wymiarów. Nie wiem, czy podejmą się czegoś tak małego jak koperta do zegarka, ale sprawdzić nie zawadzi.
slamacek Właściciel Kilku Fabryk Ryżu typek wredny bardzo
Pies czy kot?: kot Pomógł: 2 razy Wiek: 59 Dołączył: 15 Lip 2011 Posty: 3614 Skąd: Ultima Thule
#4 Wysłany: 2011-09-21, 23:13
wicie rozumicie
jak rozmawiałem z kumplem, który się na kamieniach zna ponoć, to usłyszałem, że jest potrzebny jakiś bardzo ścisły... typa nefryt i kilka innych dziwnych nazw padło w rozmowie.
A ja chciałbym krzemień pasiasty, tudzież jakiś kamień: fioletowy, zielonkawy, pomarańczowy, niebieski
_________________ pozdrawiam
w.
---
„przestań pierdolić – żyj złudzeniami” MM
Ostatnio zmieniony przez slamacek 2011-09-21, 23:14, w całości zmieniany 1 raz
Ale kumpel mądrze gada. Najpierw ustal jaki rodzaj kamienia nada sie do tego celu. Dopiero potem zacznij marzyć o kolorach. Poszukaj coś o giełdach gemmologicznych czy jakos tak. Tam pewnie znajdziesz ludzi którzy cie poprowadzą przez temat.
_________________ Witajcie na Forum chinawatches.
Przynależność do forum nie jest obowiązkowa.
Z zielonych kamieni to malachit, z niebieskiego to lapis lazuli
Ciezki temat - Precyzyjne maszyny [raczej CNC], diamentowe narzedzia o malych wymiarach i duze ryzyko pekniecia kamienia
_________________ Noze tez lubie
Pies czy kot?: kot Pomógł: 2 razy Wiek: 59 Dołączył: 15 Lip 2011 Posty: 3614 Skąd: Ultima Thule
#10 Wysłany: 2011-09-22, 07:21
pięknie dziękuję za wszystkie podpowiedzi
idę przy najbliższym cmentarzu w warsztatach popytać
Pomógł: 12 razy Dołączył: 09 Lut 2010 Posty: 3828 Skąd: Myszków - miasto, które wykończył kapitalizm
#11 Wysłany: 2011-09-22, 22:21
Kamienną rakietę cały czas mam i na razie jej nie sprzedaję
żaden znawca kamieni nie oglądał tego zegarka i na 100% nie wiem co to jest, przy zakupie pytałem sprzedawcy, mówił że to malachit
#12 Wysłany: 2011-09-23, 06:59
jaki tam malachit - toż to plastik tyle, że z chłodzeniem
kiedyś nie tylko takie rzeczy nasi bracia Rosjanie robili
#14 Wysłany: 2011-09-24, 00:02
Ja nie wiem co to jest, sprzedawca mówił że malachit.
Sam chętnie dowiedziałbym się co to za kamień
teraz wygooglowałem sobie i malachit nie jest do tej rakiety podobny ani trochę.
Jadeit i nefryt pasowałyby, po obejrzeniu kilkunastu zdjęć bardziej skłaniałbym się do tego, że to nefryt