#1 Wysłany: 2011-04-23, 19:52 Jak jest z tym tourbillonem?
Witam.
1. Czytając forum trafiłem kilka razy na posty twierdzące, że tourbillon w większości chińskich zegarków tylko wygląda na tourbillon, a jest czymś innym (chyba tylko niecentralnym sekundnikiem). Możliwe że źle zrozumiałem Wasze posty. Możecie przybliżyć mi ten temat
2. Przeczytałem też że tourbillon ma zastosowanie tylko w zegarkach kieszonkowych, bo zegarek naręczny sam się kręci na ręce i nie trzeba mu innej karuzeli. Czy jest to prawdą
Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi.
Pomógł: 90 razy Wiek: 62 Dołączył: 09 Lut 2010 Posty: 31014 Skąd: Zielona Góra
#2 Wysłany: 2011-04-23, 19:57
1.
Rozwiązanie jest proste, znaczna część tanich zegarków z napisem na traczy tourbillon to zegarki z odkrytym balansem udajacym tourbillon i z tourbillonem nie mają nic wspólnego.
2.
Tak to prawda, tourbillony powstały z myślą o zegarkach kieszonkowych, zastosowano tą komplikację w zegarkach naręcznych głównie ze względów prestiżowych i estetycznych
Pies czy kot?: pies Pomógł: 7 razy Wiek: 31 Dołączył: 19 Mar 2010 Posty: 5768 Skąd: ta Pani tutaj?
#3 Wysłany: 2011-04-23, 19:57
1.Niektore chinskie mechanizmy maja cos zwane karuzela, lub open heart, ktore nie ma zadnej funkcji oprocz czasem bycia sekundnikiem (-;
Przyklad:
A tu Chinski tourbillon (prawdziwy):
Jak dziala tourbillon mozesz zobaczyc na youtube,wystarczy wpisac to haslo w wyszukiwarke (-;
2.Tourbillon mial poczatkowo zastosowanie w zegarkach kieszonkowych,ktore "staly" pionowo w kieszonkach w marynarkach/kurtkach itp.
Przez to,ze kolo wychwytu i balans obracaja sie caly czas, niwelowaly efekt grawitacji na zegarku (bo wychwyt i balans byly w kazdej pozycji rowna ilosc czasu) czyniac go dokladniejszym.Dzis tourbillon to bardziej pokaz mozliwosci firmy i fajnie wygladajaca zabaweczka w mechanizmie (-;
Tak nawiasem to witaj u nas,mam nadzieje,ze zostaniesz na dluzej (-;
_________________ "Let's plot log against log. It's a physicist's favourite plot, since everything looks straight... "
arekm001 [Usunięty]
#4 Wysłany: 2011-04-23, 20:08
Dziękuję serdecznie za odpowiedzi.
Oglądałem już tourbillon na youtubie, ale nie mogłem rozkminić o co dokładnie chodzi.
Zostanie na dłużej Jak najbardziej, ale mam nadzieję, że skończy się na jednym zegarku, bo szkoda nosić jeden, gdy kilka nudzi się w szufladzie
Pies czy kot?: pies Pomógł: 7 razy Wiek: 31 Dołączył: 19 Mar 2010 Posty: 5768 Skąd: ta Pani tutaj?
#5 Wysłany: 2011-04-23, 20:27
arekm001 napisał/a:
Dziękuję serdecznie za odpowiedzi.
Oglądałem już tourbillon na youtubie, ale nie mogłem rozkminić o co dokładnie chodzi.
Zostanie na dłużej Jak najbardziej, ale mam nadzieję, że skończy się na jednym zegarku, bo szkoda nosić jeden, gdy kilka nudzi się w szufladzie
Przejdzie Ci takie nastawienie po czterdziestym,wszyscy przez to przechodzilismy
_________________ "Let's plot log against log. It's a physicist's favourite plot, since everything looks straight... "
W skrocie: szacowny wynalazek z konca 19 wieku, prawdopodobnie lepszy (tzn. bardziej skuteczny w likwidowaniu bledu pozycyjnego tzn. wplywu grawitacji) od tourbiliona. Klatka obraca sie w nim raz NA GODZINE.
Jacek. Klon Właściciela Kilku Fabryk Ryżu Sfermentowanego.
Pomógł: 99 razy Dołączył: 09 Lut 2010 Posty: 15379 Skąd: że by...
#8 Wysłany: 2011-09-14, 21:51
Rzadko spotykany tzw carousel tourbillon jest na przykład w Nardin Freak Blue Phantom:
http://www.ulysse-nardin....ue_Phantom.html
Częstsze dziś są pochodne od niego tourbillony minutowe, w których oś balansu nie pokrywa się z osią klatki. Spotkałem sie z polską nazwą regulator lub tourbillon obiegowy. Tourbillony "prawdziwe" to te z balansem w osi klatki, no i oczywiście wodotryski haute onanizerie z obrotem w dwóch płaszczyznach.
Cicho, bo sie wyda I wszyscy ci co zapalcili więcej niż 2 tysie za tourbilliona jako ciekawy przykład rozwiązań mechanicznych i wrażen estetycznych, bo im w katalogu/salonie zryto kopułę 'nastajaszczą tocznostią' - znów nas znielubią