Norma Diver's przewiduje sprawdzanie wodoszczelności każdego EGZEMPLARZA danego modelu. Dlatego tak mało modeli ma takie oznaczenie.
Pytałem się czy któryś model jakiegoś producenta spełnia taką normę.
Ostatnio zmieniony przez Blaz 2011-07-27, 20:53, w całości zmieniany 1 raz
marcel_S [Usunięty]
#113 Wysłany: 2011-07-31, 15:06
Smok napisał/a:
dlaczego do słowa diver's są jeszcze dodawane np. Air jak w Oriencie, albo Hs-Gas jak w Seiko
w radzieckich amfibiach jest tylko napis Wodonjepronicajemyje
Hej
Mój pierwszy post na grupie - więc dzień dobry wszystkim.
Dodatnie "Air' oznacza że zegarek nie będzie zanurzany na więcej niż 63 metry (stare normy), 50m (bieżące normy), 42 m (zalecenia większości federacji). Głębiej się nie zejdzie na powietrzu ze względu na narkozę azotową i toksyczność tlenową. Więc realne nadciśnienie będzie wynosić max 6,3 bar - a nie 20 jak przy teście.
Oznaczenie He - oznaczałoby że zegarek mógłby być zanurzony do 400m. (to granica stosowania trimixów) Głębiej to by musiał mieć oznaczenie He-H-O ( mieszanki helitrox)
Radziecką amfibię sprężałem kilkukrotnie do 8 bar - nic jej nie było.
Pies czy kot?: pies Pomógł: 16 razy Wiek: 37 Dołączył: 25 Cze 2010 Posty: 5277 Skąd: Warszawa
#115 Wysłany: 2011-08-02, 14:25
Nasunęło mi się pytanie związane z wodoszczelnością. Po paru latach będzie trzeba nasmarować mechanizm i wymienić uszczelki - czy dostępność na miejscu odpowiedniego rozmiaru uszczelek nie będzie problemem?