Omega pod koniec lat 1950-tych probowala podobnego rozwiazania co do koronki - cisnienie mialo ja dociskac i dodatkowo uszczelniac. Nazywalo to sie "Naiad crown". Te koronki maja dodatkowo trojramienny znaczek wewnatrz litery omega. W praktyce podobno w ogole to nie dzialalo i zrezygnowano z tego po paru latach. Tutaj zdjatko:
Nie mam go czym otworzyć, a zwykłym kluczem nie będę rzeźbił - udaję się na Zatokę celem nabycia piłeczki do otwierania
W każdym razie zwróćcie uwagę na widniejąca nad koronką sygnaturę "+"- około 40 stopni w lewo widnieje drugi symbol - "o", sądzę więc że koperta zamyka się na zatrzask, i wystarczy taki jej obrót by ją otworzyć.
entwistle100 [Usunięty]
#37 Wysłany: 2009-11-22, 22:26
ALAMO napisał:
W każdym razie zwróćcie uwagę na widniejąca nad koronką sygnaturę "+"- około 40 stopni w lewo widnieje drugi symbol - "o", sądzę więc że koperta zamyka się na zatrzask, i wystarczy taki jej obrót by ją otworzyć.
Pomógł: 90 razy Wiek: 62 Dołączył: 09 Lut 2010 Posty: 31014 Skąd: Zielona Góra
#40 Wysłany: 2009-11-23, 11:54
Fajna punca z nurkiem na wewnętrznej stronie dekla.
entwistle100 [Usunięty]
#41 Wysłany: 2009-11-23, 13:41
svedos napisał:
Fajna punca z nurkiem na wewnętrznej stronie dekla.
To jest właśnie logo firmy Ervin Piquerez S.A.(EPSA) o której była mowa wcześniej, czyli podwykonawcy kopert dla wielu firm zegarkowych. Epsa miała liczne patenty min. na wodoszczelne koperty. Co ciekawe wyszukiwarka na kizi mizi milczy na temat tej firmy.
W moim dekielek jest lekko skiereszowany,ponieważ był noszony na parcianym pasku - nie chcę juz go bardziej polerować by przypadkiem nie dostało się grawerom. I tak są wyraźnie mniej widoczne niż w twoim ..