Poprzedni temat «» Następny temat
Zatrzymująca się MM
Autor Wiadomość
voli
Kierownik Pola Ryżowego
mentalny Martin Eden

#31  Wysłany: 2011-06-30, 21:10   

zjeździłem wiele zakładów w swojej okolicy i każdy ma swoją specyfikę... są takie co strach się zblizać a są takie co aż miło.. i tyle w tym temacie.

pmwas
Właściciel Pola Ryżowego
4-85

Pies czy kot?: kot
 #32  Wysłany: 2011-06-30, 23:05   

Cóż, najważniejsze, zeby majster nic nie spieprzył. Dziwię się jednak, ze smarowanie zegarka odbyło się na poczekaniu i za darmo. W ten prosty sposób da się niewatpliwie (choć raczej mało dokładnie) posmarować większość łożysk od strony dekla, ale te od strony tarczy pozostaną suche (chyba, ze ją zdjął). IMO potraktował to troszkę "z buta", czyli po prostu w najprostszy sposób spróbował obniżyć opory wewnątrz mechanizmu. Może i pomoże, a może i nie, niemneij ja osobiście uważam, że w takich przypadkach trzeba mechanizm rozebrać, wyczyścić i nasmarować, zwłaszcza w przypadku zegarków do codziennego noszenia...

daniel
Ryżowy

#33  Wysłany: 2011-07-01, 07:13   

pmwas napisał/a:
Cóż, najważniejsze, zeby majster nic nie spieprzył. Dziwię się jednak, ze smarowanie zegarka odbyło się na poczekaniu i za darmo. W ten prosty sposób da się niewatpliwie (choć raczej mało dokładnie) posmarować większość łożysk od strony dekla, ale te od strony tarczy pozostaną suche (chyba, ze ją zdjął). IMO potraktował to troszkę "z buta", czyli po prostu w najprostszy sposób spróbował obniżyć opory wewnątrz mechanizmu. Może i pomoże, a może i nie, niemneij ja osobiście uważam, że w takich przypadkach trzeba mechanizm rozebrać, wyczyścić i nasmarować, zwłaszcza w przypadku zegarków do codziennego noszenia...

Tarcza nie była ściągana. Oprócz ściągnięcia dekla i posmarowania nie robił nic więcej.

daniel
Ryżowy

#34  Wysłany: 2011-07-02, 12:10   

Dziś zrobiłem kolejne podejście do tego samego zegarmistrza, przyjął zegarek obiecał że rozbierze i sprawdzi co się mogło stać, jak będzie w stanie to naprawi.
Wspomniałem mu o problemach ze wskazówkami, ale odparł że to napewno nie to.
W środę mam odebrać MM, dam znać co z tego będzie :mrgreen:

daniel
Ryżowy

#35  Wysłany: 2011-07-06, 18:22   

Odebrałem dziś zegar, ponoć został sprawdzony i Pan zegarmistrz stwierdził że jest problem z jakąś zapadką odpowiedzialną za zmianę daty.
Kiedy mechanizm ma zmienić datę, nie daje rady i się zatrzymuje.
Faktem jest że prawidłowo datę mogę ustawić jedynie poprzez manipulację koronką, wciskając boczny guzik wskaźnik daty zatrzymuje się w połowie.

Może faktycznie data ma coś wspólnego z problemem, jednakże właśnie zegarek się zatrzymał, a do zmiany daty jeszcze 22 godziny. :mrgreen:

Spróbuję szczęścia jeszcze gdzieś indziej.

Blaz
[Usunięty]

#36  Wysłany: 2011-07-06, 19:03   

No masz pecha. Tylko nie wiesz czy do egzemplarza zegarka czy zegarmistrza. :grin:

daniel
Ryżowy

#37  Wysłany: 2011-07-16, 14:09   

ok. Lecimy dalej :mrgreen:
Dziś zegarek trafił do nowego zegarmistrza.
Czeladź ul. Żabia 10
Mistrz otworzył dekiel (miał klucz) pokukał pokukał i stwierdził że nie ma problemu z naprawą, mam się zgłosić w czwartek po odbiór.
Koszt orientacyjny około 50pln.
Poczekamy, zobaczymy dam znać :mrgreen:
Co do samego majstra, pozytywnie zakręcony gość, chyba mu samotność doskwiera bo buzia mu się nie zamykała, mam nadzieję że nie tylko w gadce jest dobry :mrgreen:

pmwas
Właściciel Pola Ryżowego
4-85

Pies czy kot?: kot
 #38  Wysłany: 2011-07-16, 17:54   

Oby tym razem się udało...

daniel
Ryżowy

#39  Wysłany: 2011-07-21, 20:47   

Panowie, wygląda że problem został rozwiązany MM odebrana nakręcona około50%, poleżała 7 godzin i dalej śmiga więc chyba ok.
Pan skasował za naprawę 30pln, mówił że coś było ze śrubą, ale nie powiem wam dokładnie o co chodziło. Moja wiedza jest zerowa, a gość tak zakręcony że i tak nic nie zrozumiałem.
Jako że MM żyje to oficjalnie prezentuje na pasku Made by Stach

Odpowiedz do tematu