Chorowałem na Ds 3 od dłuższego czasu, właściwie byłem (jestem) pod wrażeniem zegarków z lat 70 - tych. Kilka dni temu trafiła się okazja zakupu reedycji DS-trójki, czyli tego uroczego nuraska w wersji chrono. Nie jestem fanem chronografów i wolał bym zwykłą ds 3 ale zegarek był nie używany z kompletem akcesoriów itd. Decyzje podjąłem szybko i z perspektywy kilku dni dochodzę do wniosku że na szczęście nie "za szybko" . Zegarek w niczym nie przypomina nowych głównie kwarcowych Certinek, które moim zdaniem nie dorównują swoim poprzednikom pod względem stylu i klasy.
W środku pracuje mechanik valjoux 7755, całość bardzo masywna . Jestem przyzwyczajony do ciężkich zegarków ale ten to przesada, najlepiej to stwierdzić zakładając zegarek na prawą rękę , 226 gram po usunięciu ogniwa . Wodoszczelność 330 metrów, bez balastu schodzę na 1.5 m więc z zegarkiem może uda się zejść na 2 metry. W sumie projekt koperty ma prawie 40 lat, mechanizm valjoux pewnie starszy więc jest to oldtimer pełną gębą hi hi.
Pomógł: 112 razy Wiek: 47 Dołączył: 09 Lut 2010 Posty: 37156 Skąd: Bone China
#5 Wysłany: 2009-11-16, 13:59
Jestem za ! by mi pasował
entwistle100 [Usunięty]
#6 Wysłany: 2009-11-16, 14:03
Najfajniej wygląda na ręce a rączki chudej nie mam. Koperta idealnie obejmuje nadgarstek i pomimo swojej wagi nosi się bardzo komfortowo. Nie zamierzam go oszczędzać bo mam już dość eksponatów w pudełku
Pozdrawiam
Michał
P.s. Jest to jeden z tych zegarków którego jakość można ocenić dopiero mając go na ręce, zdjęcia nie oddają klimatu i jakości wykonania.
Bardzo dziękuje za miłe słowa, niestety małżonka nie podziela entuzjazmu i dwa dni chodziła obrażona. Pewnie jej przejdzie, mam to już przetrenowane. Swoją drogą ile biedna kobieta jeszcze może znieść
Mam nadzieje że Wasze Małżonki łagodnie przechodzą nowe nabytki.