To zielone coś to imho właśnie kondensator (wygląda zadziwiająco podobnie jak kondensatory w telewizorni typu rubin czy innej antycznej elektronice - albo szklana obudowa albo zwój folii metalowej z izolatorem).
Balans jest tarczowy, z dwoma otworami i zapewne sam w sobie stanowi rotor silnika (przypuszczam, że ma ferromagnetyczne płytki od spodu lub zatopione w tarczy) - jeśli tak to może on pełni rolę napędu - oczywiście tu musiałaby być jakaś korekta względem klasycznego wychwytu coby balans robił za napęd, ale myslę, że się da. A że jest to regulator to mus - jest nawet przesówka...
Jak zapyta się wujaszka google o luch 3055 to niby conieco wyskakuje, ale tu przydałby się ktoś kto lepiej szprechen parle english bo ja słabo znaju zagramaniczne dialekty a translator to narzedzie szatana
EDYTA:
Opis działania poniżej - wyjaśniony przez kolege misinek (dziękuję)
Ostatnio zmieniony przez voli 2011-05-29, 21:05, w całości zmieniany 3 razy
Pies czy kot?: kot Pomógł: 9 razy Wiek: 39 Dołączył: 11 Mar 2010 Posty: 2964 Skąd: Sosnowiec
#19 Wysłany: 2011-05-29, 15:40
Z tego, co wiem, to faktycznie jest kwarc z rezonatorem kwarcowym. poprzedni model - kopia chyba Junghansa był tranzystorowy. Ale to tylko wspomnienie czegoś, co gdzieś kiedyś przeczytałem - dokładnie nie wiem...
Pomógł: 12 razy Dołączył: 09 Lut 2010 Posty: 3828 Skąd: Myszków - miasto, które wykończył kapitalizm
#20 Wysłany: 2011-05-29, 17:56
Radek, gratuluję nabytku, tym bardziej że jest sprawny
Te Łucze miały dość kapryśną elektronikę podobnie jak Junghans, który był pierwowzorem poprzedniego modelu czyli 3045.
Mam dwa takie Łucze - jeden sprawny
W poprzednim modelu czyli 3045 na tarczy nie było napisu kwarc.
3055 jest tak opisany przez M. Gordona "Balance wheel drive system regulated by quartz oscillator" a tak przez Philla tak "Electro-mechanical movement with quartz control"
_________________ СДЕЛАНО В СССР – najlepsze zegarki na świecie !!!
Co by sie "wontpliwości" rozwiały i nikt nie podejrzewał, ze napis "kwarc" na tarczy to takie inne określenie światłych idei Lenina, które eti cziasy na świat miały rozpromieniać:
Od widocznej strony:
I ...tadam... tak jak w każdym rusku:
Przykro mi że dalszych trzech stron rozważań i dylematów nie będzie, czyli "tiechnika": kwarcowa stabilizacja wachań balansu (a własciwie synchronizacja wykorzystująca istniejącą zależność częstotliwości wachań balansu od ich amplitudy)
Ostatnio zmieniony przez misinek 2011-05-29, 19:21, w całości zmieniany 2 razy
Tak jak kwarcoki mnie nie rajcują (mam chyba tylko dwa), tak ten Łucz jest na bardzo wysokiej pozycji mojej "listy życzeń".
Fakt. Były ostatnio dwa na alledrogo, ale wówczas ich cena była dla mnie nie do przyjęcia .
To co widać na filmiku ok. 45-47s to Sława elektryczna na werku 3417 - masakrycznie rzadka i masakrycznie droga......
tu zdjęcia które "podwędziłem" swego czasu z sieci:
piękna to ona jest, ale to marzenie ściętej głowy....
Ostatnio zmieniony przez voli 2011-05-30, 09:10, w całości zmieniany 1 raz
McGregger [Usunięty]
#29 Wysłany: 2011-05-30, 11:03
Stasiu napisał/a:
Tak jak kwarcoki mnie nie rajcują (mam chyba tylko dwa), tak ten Łucz jest na bardzo wysokiej pozycji mojej "listy życzeń".
Fakt. Były ostatnio dwa na alledrogo, ale wówczas ich cena była dla mnie nie do przyjęcia .
Jeśli ktoś jest zainteresowany, to reszta tego wiadra o które potknął się Voli jest na zatoce: http://cgi.ebay.pl/ws/eBa...#ht_1792wt_1139
Ja się chwilowo nie piszę - jadą do mnie właśnie już dwa elektromechaniki, z czego na razie jeden zalegalizowany... Tak więc to Łuczysko będzie musiało poczekać...
Pies czy kot?: kot Pomógł: 9 razy Wiek: 39 Dołączył: 11 Mar 2010 Posty: 2964 Skąd: Sosnowiec
#30 Wysłany: 2011-05-30, 17:59
Voli - nie pokazuj tych Sław. Z jednej strony cieszy mnie , że nie twoja (taka prymitywna reakcja troglodyty), ale z drugiej - jak zobaczyłem ten mechanizm konkreetnie się niegdyś napaliłem, a jak poczytałem jak często się go widuje - cóż każde takie zdjęcie BARDZO mnie boli