Pomógł: 19 razy Wiek: 56 Dołączył: 13 Lut 2011 Posty: 6105 Skąd: W.
#4 Wysłany: 2011-05-17, 20:00
Niekoniecznie, niektóre są "niezamienialne", nie pasują pomimo zaginania-odginania sprężynki.
Albo nie można ich w ogóle założyć bo są za ciasne, albo zwyczajnie nie trzymają bo są za luźne.
Na kilka takich trafiłem. Nawet w zakresie tych samych modeli.
Taka to już ruska tolerancja wykonania
_________________ The future will start tomorrow, not today.
Pomógł: 2 razy Wiek: 48 Dołączył: 02 Maj 2010 Posty: 2913 Skąd: Gdańsk
#5 Wysłany: 2011-05-17, 20:15
No to trzeba będzie się zastanowić. Obmyśliłem sobie, żeby do niebieskiego nurka automatu wstawić bezel od amfibii sześciokątnej. Trochę to przemyślenia na wyrost, bo nie mam jeszcze takiego wolnego bezela a takiego w ładnym stanie kupić łatwo nie będzie.
#8 Wysłany: 2011-05-17, 20:53
Nie ma za co Nie bierz mojego doświadczenia za pewnik. Akurat tak się trafiło.
Próbowałem już wielu podmianek i nie wszystkie się udają. Trzeba trochę szczęścia po prostu.
Problemy bywaja przy przekładkach pomiędzy zegarkami różniącymi się o wiele lat, np. uszata i współczesna (mocowanie niby to samo, ale uszatka ma mniejszy bezel a nowe zaczepiają o koronkę już). Czasami jat tez wspomniany problem z tolerancją, ale nieczęsto - jak sie dokładniej zainteresować to po dokładnym wyczyszczeniu rowka i spręzyn nagle zaczynaja pasować Problem pojawia sie też gdy spręzyna była doginana i nie chce się poprawnie ułozyc w rowku (poprawiamy spręzynę). Pomiędzy "17" a "31" nie powinno być specjalnych problemów.
Pomógł: 90 razy Wiek: 62 Dołączył: 09 Lut 2010 Posty: 31014 Skąd: Zielona Góra
#11 Wysłany: 2011-05-18, 11:01
Ja zakładałem nowe bezle do starych uszatych amf i nie było problemów.
Problemem może być wspomniana wcześniej tolerancja, po pomiary na nowych sztukach wykazują różne wymiary teoretycznie takiego samego bezela.
Moim zdaniem klucz leży w odpowiednim dopasowaniu sprężyny.
#12 Wysłany: 2011-05-18, 17:59
Przypomnę te fotkę w kwestii dopasowania bezela.
Niby dwie takie same koperty, ale...
Bezel tej z prawej bez problemu pasuje do lewej, ten z lewej za cholerę nie pasuje do prawej.
I nie pomaga regulacja sprężyny.
Nie idzie go założyć ani po dobroci, ani młotkiem