Pomógł: 2 razy Wiek: 48 Dołączył: 02 Maj 2010 Posty: 2913 Skąd: Gdańsk
#4 Wysłany: 2011-05-11, 09:53
Ciężko powiedzieć ile warto dać, bo mi to wygląda jak kompilacja Wostoka Precyzyjnego z Wolną. IMO tarczy nie da się wyczyścić, jak już to nie łatwo i bez doświadczenia w tej dziedzinie bym się za czyszczenie tarczy nie brał.
EDYTA: Tak się tej Wołnie przyjrzałem i może z nią jest wszystko OK tylko takiej konfiguracji jeszcze nie widziałem, dlatego niech się wypowie ktoś bardziej w Wołnach oblatany
Ostatnio zmieniony przez Aronus 2011-05-11, 10:33, w całości zmieniany 5 razy
Pomógł: 90 razy Wiek: 62 Dołączył: 09 Lut 2010 Posty: 31014 Skąd: Zielona Góra
#5 Wysłany: 2011-05-11, 09:55
Częściowo się da, ale trzeba uważać bo ten typ tarczy jest delikatny, w dużej mierze jest to nalot spowodowany intensywnym użytkowaniem zegarka w niesprzyjających warunkach i takie czarne wżery pozostaną.
O tym ile można dać musisz sam zdecydować, dobrze zachowane egzemplarze chodzą na alle po około 400 PLN lub więcej, ten ma werk z oryginalnym kołem naciągu z niebieskimi gwiazdkami.
Pies czy kot?: kot Pomógł: 9 razy Wiek: 39 Dołączył: 11 Mar 2010 Posty: 2964 Skąd: Sosnowiec
#6 Wysłany: 2011-05-11, 12:27
Wiesz, IMO większość ma oryginalne koła naciągu. Czytałem, że koła były wymieniane, ale nie sądzę, żeby tak było, przynajmniej nie w aż tylu egzemplarzach. IMO te gwiazdki po prostu schodzą przy czyszczeniu - w Zwiezdach też ciemnoszare wypełnienie schodzi. Ten mechanizm też zresztą, z tego co widzę, 2 gwiazdek nie ma...
Ciężko powiedzieć ile warto dać, bo mi to wygląda jak kompilacja Wostoka Precyzyjnego z Wolną. IMO tarczy nie da się wyczyścić, jak już to nie łatwo i bez doświadczenia w tej dziedzinie bym się za czyszczenie tarczy nie brał.
EDYTA: Tak się tej Wołnie przyjrzałem i może z nią jest wszystko OK tylko takiej konfiguracji jeszcze nie widziałem, dlatego niech się wypowie ktoś bardziej w Wołnach oblatany
IMHO mechanizm to z wostoka, wskazówki: godzinowa i minutowa też.
Pomógł: 12 razy Dołączył: 09 Lut 2010 Posty: 3828 Skąd: Myszków - miasto, które wykończył kapitalizm
#15 Wysłany: 2011-05-11, 21:06
w tych latach w zsrr produkowano zegarki według jakiś wytycznych, to nie są szalone lata 90, gdzie składano co się da z zapasów magazynowych. Mechanizm jest żółty i ma puncę Wostoka. Takiego zestawienia w fabryce z tarczą wołny nie zrobili. Poza tym wskazówki są ewidentnie od precyzyjnego. To jest składak.
_________________ СДЕЛАНО В СССР – najlepsze zegarki na świecie !!!