Pies czy kot?: pies Pomógł: 114 razy Wiek: 43 Dołączył: 08 Kwi 2011 Posty: 12934 Skąd: Opole
#1 Wysłany: 2011-04-24, 19:19 Rossija i Action - pomoc w identyfikacji
Witam,
zegarki co prawda już pokazywane w dziale "nowe nabytki" jednak z powodu, że niewiele o nich wiem proszę o pomoc w ich identyfikacji. Posiadaczem ich stałem się po wizycie w rodzinnym na świętach wielkanocnych. Właścicielem obu sztuk był mój dziadek. Poniżej fotki owych zegarków:
Rossija
Action
Duet
Pomógł: 12 razy Dołączył: 09 Lut 2010 Posty: 3828 Skąd: Myszków - miasto, które wykończył kapitalizm
#2 Wysłany: 2011-04-24, 19:43
Rossija - produkcja Petrodworcowa Fabryka Zegarków (późniejsza Rakieta) koperta złocona 20 mikronów, zegarek pochodzi z drugiej połowy lat 50 - pierwszej połowy lat 60. Mechanizm kaliber 2609, 16 kamieni. Później w Rakietach ten mechanizm został poddany pewnym modyfikacjom (między innymi dodano kamienie nakrywkowe na kołach pośrednim i wychwytowym) Te wersja po modyfikacjach (21 kamieni) to według mnie najlepszy radziecki "wół roboczy".
_________________ СДЕЛАНО В СССР – najlepsze zegarki na świecie !!!
Pies czy kot?: pies Pomógł: 7 razy Wiek: 54 Dołączył: 08 Sie 2010 Posty: 3281 Skąd: Bielsko-Biała
#6 Wysłany: 2011-04-25, 07:39
Karol Kłósek napisał/a:
Rossija - produkcja Petrodworcowa Fabryka Zegarków (późniejsza Rakieta) koperta złocona 20 mikronów, zegarek pochodzi z drugiej połowy lat 50 - pierwszej połowy lat 60. Mechanizm kaliber 2609, 16 kamieni. Później w Rakietach ten mechanizm został poddany pewnym modyfikacjom (między innymi dodano kamienie nakrywkowe na kołach pośrednim i wychwytowym) Te wersja po modyfikacjach (21 kamieni) to według mnie najlepszy radziecki "wół roboczy".
Zdecydowanie,mam starą Rosije od lat bez szkiełka i wskazówek,wystarczy przekręcić koronkę o 180 stopni i mechanizm zaczyna pięknie tykać I wszystkie moje Rakiety tak mają!
Pies czy kot?: pies Pomógł: 114 razy Wiek: 43 Dołączył: 08 Kwi 2011 Posty: 12934 Skąd: Opole
#11 Wysłany: 2011-04-25, 16:46
Dziękuję za przeniesienie tematu do prawidłowego działu i przepraszam za błąd
Jacek., niestety, ale nic pod balansem nie wypatrzyłem (pewnie ślepy jestem, żona wiecznie mi to powtarza jak czegoś znaleźć nie mogę a ona to w parę sekund znajduje).
Aktualnie ciesze się, że oba zegareczki ładnie tykają. Muszę je wrzucić na jakieś paseczki i pewnie oddać do SPA, jednak nie mam pojęcia gdzie w Opolu znajdę odpowiednie SPA .