Ciekawy, rzadki i piekny! Tylko pogratulować panu gordonowi
Jacek. Klon Właściciela Kilku Fabryk Ryżu Sfermentowanego.
Pomógł: 99 razy Dołączył: 09 Lut 2010 Posty: 15379 Skąd: że by...
#14 Wysłany: 2011-04-21, 11:28
Cholernie ładny grzmot. Zresztą dla mnie wszystkie chronometry skrzynkowe są cholernie ładne.
Mi ten przyrząd nie wygląda egzemplarz użytkowy ani na prototyp - to raczej laboratoryjny model zegara pierwotnego, być może nawet do zastosowań nawigacyjnych. Wykorzystano części typowego chronometru, by zrobić urządzenie o którym wiadomo że:
- ma balansowy generator impulsów czasu
- odbiór impulsu i napęd balansu są indukcyjne, z tranzystorem jako przełącznikiem,
- zastosowano układ z ruchomym magnesem na osi balansu,
- elektromagnetyczny napęd wskazań, w tej samej obudowie co generator impulsów,
- nie ma dzielnika częstotliwości, przekładnia wskazań pochodzi z typowego chronometru mechanicznego,
- dwa wolne styki są prawdopodobnie wyprowadzeniem impulsów do zegara wtórnego.
Czyli przewaga nad zwykłym chronometrem z elektrycznym naciągiem sprężyny polega na tym, że balans jest praktycznie swobodny, chociaż w porównaniu z dobrym wychwytem chronometrowym rewolucyjnej różnicy nie należało się spodziewać.
Ponadto pod warunkiem dobrej stabilizacji zasilania moment napędowy był stały. Zresztą lepsze chronometry miały albo fussi, albo często uzupełniany naciąg sprężyny.
Na minus działał brak rezerwy chodu przy przerwach w zasilaniu (w technice lat 60 był to duży niedostatek), kilka pól magnetycznych (4,5 Hz!) w jednej puszce, oraz wstrząsy od z konieczności masywnej kotwicy napędu przekładni wskazań.
Mark Gordon przypuszcza, że chronometr ten to wersja rozwojowa zegara wzorcowego 9MX. O ile mi wiadomo, Rosjanie już mieli w tym czasie dość niezawodne przenośne zegary kwarcowe. Etalon państwowy był też kwarcowy, bo maser amoniakalny, był mniej dokładny.
Przyznajcie, że jak na użyteczny chronometr, to byłby raczej taki sobie.
Za to eksponat na wystawę osiągnięć - bomba. A jeszcze z podłączonymi ze dwoma prościutkimi repetytorami - wprost agregat do hurtowego spuszczania kopary całym wycieczkom
J.
Ostatnio zmieniony przez Jacek. 2011-04-21, 11:38, w całości zmieniany 1 raz