Z tego, co pamiętam, to była kiedyś dyskusja o miejscu produkcji Wardów. Nie chcieli produkować w Niemczech tak jak Timefactors. Z jakiej przyczyny? Nie wiem. Może chcieli się od Precisty odróżnić. Chyba też Ward wszedł w zegarki tak konkretnie, bo miał wejścia w jakąś szwajcarską fabrykę.
Chodzi mi o to, czy faktycznie jest jeszcze na świecie takie duże parcie na Swiss Made?
I czy CW mając już swoją markę (w sumie dość dobrze chyba znaną - przynajmniej w necie) potrzebuje nadal mieć twn magiczny napis.
Wydaje mi się, że całkiem dobrym pomysłem byłoby wypuszczenie 1-2 serii zegarków z innymi niż szwajcarskie mechanizmami.
Są przecież producenci, którzy tak z sukcesami robią, np. Boschett czy Deep Blue.
Ale to oczywiście tylko moje przemyślenia - widocznia Krzysiek ma inne
Z całym szacunkiem dla Boschetta i Deep Blue to Ward to już inna półka. W tym sensie, że to nie są dwa-trzy modele różniące się tylko szczegółami, a cała paleta modeli. To też wymusza inną politykę co do zdobywania mechanizmów. Zresztą Wardowi - wynika to z rozmów - nie chodzi o swiss made jako cel sam w sobie. To jest zdobywane przy okazji tego, że produkcja odbywa się w Szwajcarii. Jemu głównie chodzi o mechanizmy, które może modyfikować (każda ETA jest u niego rozkładana i indywidualnie dekorowana) i których serwis może mieć u siebie.
Ostatnio zmieniony przez Blaz 2011-03-15, 11:35, w całości zmieniany 1 raz
Pomógł: 12 razy Dołączył: 09 Lut 2010 Posty: 3828 Skąd: Myszków - miasto, które wykończył kapitalizm
#40 Wysłany: 2011-03-15, 20:35
bow napisał/a:
C8 w kwarcu
To zbrodnia!!!!
ETA jest już wystarczającą pomyłką...
Niestety, Krzysiek jeszcze nie dojrzał do Miyoty...
Na razie mamy postęp w kierunku Unitasa, to już coś
Robert, Ty myślisz że ja nie chciałbym Warda z Miyotą. Gdyby był dostępny C8 z Miyotą to już bym go miał, ale Krzysiek jest niestety zapatrzony w swiss made. Wspomniałem o kwarcu, bo Ward montuje kwarcową Rondę w niektórych modelach i z dwojga złego wolałbym kwarca jak Etę.
Tak ogólnie co do polityki mechanizmowej Warda, to jeśli "zwykła" Miyota jest dla niego za mało prestiżowa, to mógłby się postarać o 9015. Na pewno przybyłoby mu wtedy klientów.
_________________ СДЕЛАНО В СССР – najlepsze zegarki na świecie !!!
Blaz [Usunięty]
#41 Wysłany: 2011-03-15, 20:40
Karol, ale wyobrażasz sobie to okienko w deklu C8 z widokiem na Miyotę? Ohyda.
Krzysiek montuje kwarcową Rondę w KingFisherze. To z powodu początkowej niechęci Ety do sprzedaży mu automatów. C2 Lido jest też w kwarcu, a C2 LE było w automacie. I C5 Malvern.
Pies czy kot?: pies Pomógł: 317 razy Dołączył: 19 Lut 2010 Posty: 28712 Skąd: ...
#42 Wysłany: 2011-03-15, 20:44
Blaz napisał/a:
Z całym szacunkiem dla Boschetta i Deep Blue to Ward to już inna półka.
Ward nastawił się na innego klienta, Boschett i Deep Blue na innego. Jeśli chodzi o wielkość firm, to w przypadku Boschetta nie ma co porównywać, cała jego roczna produkcja odpowiada mniej więcej rocznej produkcji jednego lub dwóch popularnych modeli Warda.
Ale Deep Blue i Panatime (bo to ta sama firma) wielkością produkcji imo mogą przewyższać Warda .. Ciekawe, czy dałoby się to gdzieś sprawdzić ..
I jedni i drudzy znaleźli sobie miejsce na rynku, swoich wiernych klientów i chwała im za to ..
Pomógł: 112 razy Wiek: 47 Dołączył: 09 Lut 2010 Posty: 37156 Skąd: Bone China
#44 Wysłany: 2011-03-15, 21:29
nie mam żadnego zegarka z Etą , za to mam parę z miyotą i dobrze mi z tym
#45 Wysłany: 2011-03-15, 22:05
Tomek napisał/a:
Blaz napisał/a:
Z całym szacunkiem dla Boschetta i Deep Blue to Ward to już inna półka.
Ward nastawił się na innego klienta, Boschett i Deep Blue na innego. Jeśli chodzi o wielkość firm, to w przypadku Boschetta nie ma co porównywać, cała jego roczna produkcja odpowiada mniej więcej rocznej produkcji jednego lub dwóch popularnych modeli Warda.
Ale Deep Blue i Panatime (bo to ta sama firma) wielkością produkcji imo mogą przewyższać Warda .. Ciekawe, czy dałoby się to gdzieś sprawdzić ..
I jedni i drudzy znaleźli sobie miejsce na rynku, swoich wiernych klientów i chwała im za to ..
Inna półka oczywiście w sensie planu biznesowego.
No właśnie, nie wiem czy są gdzieś dane produkcji Deep Blue? Bo Ward mniej więcej co pół roku podane dane ilości sprzedanych egzemplarzy. Kiedyś nawet to podawałem.
Fakt, Karol. Miyota w tym Mechanicco to już jest coś. Jednak to wyjątki.