Założyłem nowy temat bo w zasadzie nie mam gdzie o to spytać. Może przy okazji pomysł się sprawdzi i będziemy mogli tu pokazywać swoje stare radzieckie maszyny, weryfikując ich 100% oryginalność. Będzie ciężko bo podobny "pobiedowy" temat już istnieje
Ale wracając do meritum. Nabyłem ostatnio czarnego Sportowca, w którym mam wątpliwość co do koperty. A dokładnie dekla zakręcanego pierścieniem. Czy występowały takie wersje, a może mój zegarek to składak?
Ostatnio zmieniony przez Buczo 2011-01-15, 16:23, w całości zmieniany 1 raz
Pomógł: 2 razy Wiek: 48 Dołączył: 02 Maj 2010 Posty: 2913 Skąd: Gdańsk
#2 Wysłany: 2011-01-15, 16:29 Re: Ruski po 50-tce
Mam w sportowcu taki dekiel zakręcany z dokładnie takimi napisami tylko bez pierścienia. Myślę, że z Twoim jest wszystko OK
Ritter [Usunięty]
#3 Wysłany: 2011-01-15, 18:09
Spotkałem już taki sposób zakręcania tej koperty. Weź pod uwagę, że to 2602 z wysokim mostkiem na centralną sekundę wymaga specyficznego dekielka. W zegarkach z ZSRR to praktycznie jedyny mechanizm po za Zaria2009 z wysokim mostkiem. Podsumowując technicznie wskazuje to na oryginalność. A nawet jeśli tak nie jest to i tak takie zamknięcie jest zgodne z przeznaczeniem tego zegarka.
Wskazówki, sekundnik i tarcza nie budzą u mnie podejrzeń o składakowakość. Sprawdź czy łożysko balansu jest łożyskowane przeciwstrząsowo?
Do mechanizmu i tarczy nie mam wątpliwości. Tylko ten pierścień mnie zastanawiał. Dzięki za sugestie.
Jeszcze tylko wtrącę, że tarcza jak na swoje lata jest w super stanie. Po wymianie szkiełka będzie to nieźle wyglądało
Pomógł: 2 razy Wiek: 48 Dołączył: 02 Maj 2010 Posty: 2913 Skąd: Gdańsk
#6 Wysłany: 2011-01-15, 19:19
Bardzo lubię wysokie mostki w ruskich zegarkch. Po co tworzyć nowy mechanizm jak wystarczyło zmodfikować troszeczkę stary (np. ural, zmodyfikowany kirow) i gitara. Apropo stopsekundy pozytywnie się zaskoczyłem że takowa występuje w mojej marinie na st-25.