#1 Wysłany: 2011-01-01, 20:11 Glupie pytanie o tachymetr...
No wlasnie.
Jak sie tego tak wlasciwie uzywa? Obieram jakis (mijany) punkt poczatkowy, mierze czas do punktu koncowego w znanej odleglosci od poczatkowego, (najlepiej zeby to byl 1km, bo do tego jest skala przystosowana) i mierze czas?
I uzywa sie tego jeszcze? Wiekszosc znanych mi srodkow lokomocji ma jakis predkosciomierz, ktory jest na ogol nieco latwiejszy w obsludze, jesli obsluga jest mniej wiecej taka, jak opisalem powyzej.
A potrafie sobie wyobrazic, ze i nieco dokladniejszy...
Jak Ci sie nudzi na siedzeniu obok kierowcy mozna sie pobawić:
to cytat na szybko:
Cytat:
Lapiesz punkt odniesienia, nastepnie odliczasz kilometr. Przyklad - slupki przy drodze. Sa co ok. 100 metrow. Czyli po 10 masz 1 km. W momencie gdy mijasz pierwszy startujesz chronograph. Mijajac ostatni zatrzymujesz. Ze skali tacho na chrono (zewnetrzna)odczytujesz predkosc z jaka poruszasz sie w danym pojezdzie.Pokazuje Ci to wskazowka w miejscu zatrzymania. jak zauwazysz jest od 300 do 60. To wlasnie km/h. I juz
Pies czy kot?: kot
#11 Wysłany: 2011-01-02, 22:54
Strieły dodatkowo mają telemetr, pozwalający z grubsza mierzyć odległość od źródła dźwięku emitującego jednocześnie światło. Przydaje się np. przy sprawdzaniu, czy burza z błyskawicami zbliża się czy oddala, celem ewentualnego zabezpieczenia komputera
Pies czy kot?: pies Pomógł: 1 raz Wiek: 52 Dołączył: 07 Lip 2010 Posty: 3992 Skąd: inąd
#15 Wysłany: 2011-01-03, 17:07
to ja się podepnę z zapytaniem o ringi.
Czy ktoś może mi uświadomić co poza strefami czasowymi i tachymetrem znajdującymi się na wewnętrznym małym ringu znajduje się na zewnętrznym obracanym ringu? Co ciekawe zewnętrzny ring składa się z dwóch części srebrnej i czarnej i w czasie obracania srebrna pozostaje nieruchoma a obraca się tylko zewnętrzna, czarna część. Ki diabeł?