Dzisiaj zauważyłem na złoconym poljocie, że dookoła miejsca gdzie chociaż trochę nastapiło przetarcie złecenia tworzy się jakiś osad/rdza/śniedź. Jakby mosiądz osadził się na złocie
Uploaded with ImageShack.us
Chciałbym to czymś wyczyścić możecie coś pelecić. Zastanawiam się też nad zabezpieczeniem tych przetarć, żeby mosiądz nie zanieczyszczał mi koperty
Powód jest prozaiczny - mosiądz śniedzieje.
Ja czyściłem to normalnie, przecierajac, i zabezpieczałem lakierem bezbarwnym. Czasami musiałem pojechać cała płaszczyznę. Potem sobie dałem spokój.
Pomógł: 2 razy Wiek: 48 Dołączył: 02 Maj 2010 Posty: 2913 Skąd: Gdańsk
#8 Wysłany: 2010-11-29, 14:49
Karol Kłósek napisał/a:
Można też wrzucić kopertę do płynu w którym zegarmistrze czyszczą mechanizmy (rozcieńczony gronal) - cała śniedź zejdzie.
Odgrzewam temat, bo mnie to śniedzienie cały czas wk... denerwuje znaczy się. Tak sobie wymyśliłem, że można by tym gronalem złocone zegarki przecierać co jakiś czas tylko nie ma mam do niego dostępu. Ma ktoś może trochę gronala do odsprzedania?
Pomógł: 12 razy Dołączył: 09 Lut 2010 Posty: 3828 Skąd: Myszków - miasto, które wykończył kapitalizm
#9 Wysłany: 2010-11-29, 23:35
Krzysiek zapytaj zegarmistrza - może po znajomości dostaniesz pół słoika
Tak na poważnie gronal rozcieńcza się z wodą w proporcji chyba 1:10. Butelka gronalu (litr, albo pół) kosztuje około 30-35 zł. Można poprosić zegarmistrza co by przy okazji zaopatrywania swojego zakładu wziął w hurtowni dodatkową butelkę
_________________ СДЕЛАНО В СССР – najlepsze zegarki na świecie !!!
Gronal działa , ale... - niby ładnie odczyści przetarcia czasem wręcz do czerwonawego "czystomiedzianego" koloru, ale mam wrazenie, że tak czyszczona koperta jest podatna na czernienie przetarć jak się ję "popalcuje".