Nowy wypust chronografów Citizena - znany i lubiany AS4020-52E (po lewej) został zastąpiony przez CB5860-86E.
Niestety nie mam dwóch jednocześnie więc wrzucam fotki z netu
W skrócie - nowy ma płaski dekiel z nadrukiem zamiast ryflowanego dekla i brakuje bu zakręcanej koronki chociaż WR200 zostało.
Ma też inny werk z uproszczonym chronografem i nie ma w nim już 1/20 sekundy, są tylko sekundy i minuty do 59,99.
Nowy ma za to duży atut, lepszy akumulator z rezerwą chodu az do 300 dni, stary miał do 180.
No i już zdążyłem zauważyć, że bardziej bezproblemowo synchronizuje z nadajnikiem.
Mieszkam w dolinie rzeki i gdzie stary miał problemy to nowy łapie sygnał za każdym razem, dwa razy dziennie o 6 rano i o 14.
Dodam, że nowy ma Radio Controlled na cały świat, a stary miał tylko na czas europejski. Stąd również w nowym możliwość przestawiania stref czasowych. Stary nie miał. Co do koronki, to ani w starym, ani w nowym nie są zakręcane mimo 200 WR. To Promastery, tak więc o szczelność nie obawiałbym się. W zasadzie nowy bije pod każdym względem użytkowym stary model. Tylko dekiel na minus, oczywiście w kwestii estetycznej, bo higienicznej lepszy jest nowy.
_________________ Time is meaningless, and yet it is all that exists.
Dodam, że nowy ma Radio Controlled na cały świat, a stary miał tylko na czas europejski. Stąd również w nowym możliwość przestawiania stref czasowych. Stary nie miał. Co do koronki, to ani w starym, ani w nowym nie są zakręcane mimo 200 WR. To Promastery, tak więc o szczelność nie obawiałbym się. W zasadzie nowy bije pod każdym względem użytkowym stary model. Tylko dekiel na minus, oczywiście w kwestii estetycznej, bo higienicznej lepszy jest nowy.
Bije nie bije jajecznica już ze mną 8 lat. Wszystkie synchronizacje i zmiany czasu. Zegarki są świetne
_________________ Pozdrawiam
Marcin/kornel91
Adriatica, Ball, Casio ,Citizen, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Nethuns, OceanX, Orient Star, Oris, Phoibos, Sinn Zelos
Oba modele są świetne.
Prawdę powiedziawszy to szukałem ponownie AS4020 (miałem go już trzy razy ) i znalazłem ten nowy model.
No i byłem pewny, że 4020 miał zakręcaną koronkę jak Nighthawki
kornel91, Twoja "jajecznica" ma zakręcaną czy nie?
Oba modele są świetne.
Prawdę powiedziawszy to szukałem ponownie AS4020 (miałem go już trzy razy ) i znalazłem ten nowy model.
Wojt nie as4020 zakręcanej koronki przynajmniej ten duży.
A to sztuka od ciebie nadal u mnie ,kilka lat już będzie 🙂🙂🙂
Oba modele są świetne.
Tak jak piszą Panowie nie jest zakręcana koronka. Pewnie zapomniałeś
A x wind jest ekstra wiadomo
_________________ Pozdrawiam
Marcin/kornel91
Adriatica, Ball, Casio ,Citizen, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Nethuns, OceanX, Orient Star, Oris, Phoibos, Sinn Zelos
Może ten bez alarmów i chrono? Taki bardziej klasyczny. Trzy wskazówki, koronka, bez przycisków lub w przypadku Radio Controlled przyciski ukryte, takie na wykałaczkę.
_________________ Time is meaningless, and yet it is all that exists.