Pies czy kot?: pies Pomógł: 2 razy Wiek: 48 Dołączył: 19 Maj 2012 Posty: 512 Skąd: Gdańsk
#1 Wysłany: 2021-12-29, 11:07 Gdzie kupić niebieskie wskazówki
Do rzeczy - mam zeppelina chrono LZ 127, jak na zdjęciu. W środku siedzi Miyota 6S21.
Nie pasują mi trochę wskazówki, godzinowa i minutowa, bo jestem fanem niebieskich. Doczytałem, że otwory dla tego werku to 1.2 i 0.7.
Szukam, ale za cholerę nie mogę znaleźć. Macie jakieś źródło modowanych części?
Pomógł: 22 razy Wiek: 42 Dołączył: 07 Kwi 2016 Posty: 2468 Skąd: Warszawa
#5 Wysłany: 2021-12-29, 14:17
ALAMO, to ja się przy okazji podpytam - czy rozkład masy jest bardzo istotny. Co będzie jeżeli oryginalne wskazówki mają przeciwwagę a "nowe" nie.
Pytam się bo kolega się mnie pytał
Niespecjalnie, chyba że w werkach z dużą siłą na osiach - czyli przeznaczonych do dużych zegarków i dużych wskazówek.
Niektóre mechanizmy mają takie specjalne wersje, gdzie np. malutki werk normalnie wkłada się do damskich zegarków, ale ma wersje gdzie wskazówki mogą być 3x cięższe i dłuższe.
Te wszystkie seikowe JD i pokrewne mają takie dziwne wersje, Ronda ma takie wersje, i to może mieć znaczenie przy centralnym sekundniku chronografu, gdzie przy resetowaniu działa duża siła zrywająca.
Za mała przeciwwaga nic nie zrobi, ale za duża może powodować przemieszczanie się wskazówki lub jej zerwanie z nitowania, w skrajnych wypadkach.
A pataszon pyta właśnie o chronograf
Ostatnio zmieniony przez ALAMO 2021-12-29, 15:16, w całości zmieniany 1 raz