Mój zegarek późni się systematycznie o minutę na dobę. Codziennie go przestawiam a on swoje.
Czy mogę samodzielnie coś przesunąć i gdzie ? aby go trochę przyspieszyć.
Zegarek to Strela na typowym werku 3133.
Poproszę w razie odpowiedzi o fotkę - bo sama nazawa części którą trzeba ruszyć nic mi nie powie.
Np: nie wiem gdzie jest mostek balansu i który element odpowiada za regulację.
Ostatnio zmieniony przez rafklim 2010-11-19, 10:32, w całości zmieniany 1 raz
Pomógł: 90 razy Wiek: 62 Dołączył: 09 Lut 2010 Posty: 31014 Skąd: Zielona Góra
#2 Wysłany: 2010-11-19, 11:20
Przesuwasz dźwignię zgodnie ze strzałkami na + i -, bardzo delikatnie dosłownie tylko ją lekko "pykasz" , potem czekszi sprawdzasz efekt, jak dalej nie gra to ponowna korekta.
Ostatnio zmieniony przez Svedos 2010-11-19, 11:22, w całości zmieniany 1 raz
rafklim [Usunięty]
#3 Wysłany: 2010-11-19, 11:34
wielkie dzięki Svedos
a tak przy okazji , od czego jest druga dźwignia obok i dlaczego jest tam oznaczenie + i - z odwrotnymi kierunkami niż te które słuzą do regulacji?
Ostatnio zmieniony przez rafklim 2010-11-19, 11:37, w całości zmieniany 1 raz
Nie do konca - dokonaj eksperymentu myslowego i wyobraz sobie dzwignie regulacji nad mostkiem, tak miedzy znakami "plus" i minus" - czy teraz kierunek regulacji sie zgadza?
mowiac jeszcze inaczej - na plus zgodnie z ruchem wskazowek zegara, na minus - wrecz przeciwnie.
A propos dźwigni balansu - swego czasu walcząc z ustawieniem chodu Parnisa Big Pilota "niechcący" ją pyknąłem
Co może być konsekwencją ?
Bo Parnisiak leżąc w nocy robi -10s., natomiast w dzień na ręku wywija +15s. na dobę. Czy można to jakoś poprawić ?
Pomógł: 90 razy Wiek: 62 Dołączył: 09 Lut 2010 Posty: 31014 Skąd: Zielona Góra
#11 Wysłany: 2010-12-20, 14:25
Ok, będzie na poważnie , producent tego werku om ile dobrze pamiętam zapewnia sprawne działanie w zakresie -20 to +40 s/24h, jeśli parametry pracy mechanizmu mieszczą się w tym przedziale to wszystko jest w jak najlepszym porządku i nie ma się czego doszukiwać.
Oczywiście mozna uzyskać lepsze parametry ale jest to dosyć żmudna droga.
Wracając do Parnisa, po pierwsze na jakim pracuje werku.
Ostatnio zmieniony przez Svedos 2010-12-20, 14:26, w całości zmieniany 1 raz
Ta druga dźwingnia ustawia wychylenia balansu w obie strony. Jeśli było lepiej - to da się to ustawić, ale wymagałoby już urządzeń pomiarowych. Lub dużej wprawy/cierpliwości/fartu