Pies czy kot?: kot
#1 Wysłany: 2020-09-29, 16:38 Rangeman - problem ze szkiełkiem
Tak, znów mam problem.
Niedawno całkiem okazyjnie nabyłem takiego oto GW-9400:
Chyba widać, w czym problem?
Szkło wygląda, jakby było, bo ja wiem, przygrzane? Zaolejone? Całe jest leciutko przymglone, a z prawej taka trójkątna ciemniejsza plama.
Nie jest to raczej skaza powierzchni - oblane wodą wygląda tak samo, zresztą już delikatnie próbowałem spolerować tlenkiem ceru - bez efektu. Patrząc pod kątem, szybka jest gładka, lustrzana.
Co Szanowne Grono Mądrych może doradzić? Czy jest możliwe, by to było coś od wewnątrz?
Polerować jeszcze? Pokochać? Ostatnia opcja najtrudniejsza...
_________________ Zegarki radzieckie - najszybsze na świecie!
Pies czy kot?: kot
#3 Wysłany: 2020-09-29, 19:51
Odin napisał/a:
Dziwnie to wygląda. Jakby przydymione od wewnątrz. Tylko od czego?hmmm
Ja bym otworzył i spróbował wyczyścić od środka. Albo niech majster spróbuje.
Też myślę, że to jest od środka - albo w samej strukturze szkła. Tylko jak, przecież żeby wywołać taki efekt trzebaby podgrzać zegarek do tego stopnia, że by nie wytrzymał - a on działa.
Otworzyłem i próbowałem czyścić, ale bez efektu. Tzn. próbowałem bardzo ostrożnie - izopropanol na wacie na takim patyczku, co znalazłem w łazience
[ Dodano: 2020-10-16, 16:54 ]
Sam sobie dopowiem i o radę zapytam. Otóż, przekopawszy internety stwierdziłem, że te skazy na szkiełkach to niejednostkowy przypadek.
Choćby zdjęcia z tej aukcji.
Romek z tej oferty OLX też jakoś tak wygląda.
Widziałem nawet takiego, gdzie sprzedający jasno powiedział, że zegarek ma zamglone szkiełko i chętnie by się dowiedział, skąd to się bierze (oferty już nie ma, linka nie mogę dać).
Na WUSie jest cały wątek na ten temat.
Tam też przeczytałem o tym, że pomóc na czytelność może hydro mod. Ale z drugiej strony... Czyta się o puchnących uszczelkach itp...
Czy ktoś z Szacownego Grona modował olejem Romka? Albo błotniaka, coś z gumą w środku?