To oznacza: Au! Ale mało złota!
Gdzieś było o tym dyskutowane, ale pionowa kreska zamiast liczby obok Au oznacza, że koperta jest złocona na powierzchni a nie cała ze złota. Co do grubości tego złota oznaczonego "I" to zdania są podzielone, pewnie jak im się dłużej w wannie przytrzymało to było 20 mikrometrów, a jak krócej to 10 albo i mniej...
Pies czy kot?: pies Pomógł: 7 razy Wiek: 55 Dołączył: 08 Sie 2010 Posty: 3281 Skąd: Bielsko-Biała
#933 Wysłany: 2018-07-12, 06:08
Samo AU w lepszych czasach oznaczało złocenie 10 mikrometrów a w końcówce sojuza już tylko 5.W tej Sławie moim zdaniem jest 10 mikrometrów.
_________________ Ten, który z demonami walczy, winien uważać, by samemu nie stać się jednym z nich. Kiedy spoglądasz w otchłań ona również patrzy na ciebie.
Pomógł: 6 razy Dołączył: 26 Maj 2016 Posty: 1901 Skąd: Angelenos
#935 Wysłany: 2018-07-12, 23:27
>>>
Skonsultowałem przedmiotową kwestię ze Znamienitym Zegarmistrzem, który potwierdził, że rzeczony czasomierz Cлава & Cornavin posiada kopertę pokrytą warstwą złota o grubości 10 mikrometrów...
Sprawdziłem również, co widnieje na kopercie prezentowanego przeze mnie wcześniej zegarka Slava i zadowoleniem ujrzałem tam sygnaturę Au 20...
Przy tej okazji pozwolę sobie serdecznie podziękować Kumotrom za podzielenie się swoją wiedzą w przedmiotowym zakresie...
<<<
_________________ I've seen things you people wouldn't believe...
Ostatnio zmieniony przez bladerunner 2018-07-12, 23:33, w całości zmieniany 1 raz
Pies czy kot?: pies Pomógł: 76 razy Wiek: 65 Dołączył: 03 Paź 2013 Posty: 19257 Skąd: TST
#945 Wysłany: 2018-07-28, 07:34
bladerunner napisał/a:
>>>
Pozwolę sobie wyjaśnić (nie)wątliwie życzliwym Kumotrom, że datownik to nie jest najważniejsza część zegarka...
Jeżeli chodzi Sławę zaprezentowaną we wcześniejszym wątku, to jej zdjęcie posiada charakter poglądowy...
Natomiast ostatni nabytek, czyli Poljot sfotografowałem w stanie technicznym przed zegarmistrzowskim przeglądem...
Pozwolę sobie także zwrócić uwagę, że przedmiotowy temat, to nie ¤ Pokaż co masz dziś na nadgarstku...
<<<
A ja pozwolę sobie zauważyć, że nasze żartobliwe posty dotyczyły braku spostrzegawczości naszego drogiego Doriana (który to podbił temat już przez kogoś innego podbity) a nie Twojego zegarka
Poljot jest w porządku