Pomógł: 19 razy Wiek: 56 Dołączył: 13 Lut 2011 Posty: 6105 Skąd: W.
#648 Wysłany: 2017-08-27, 21:05
Karta z cennika z 1973 roku na zegarki zdjęte z produkcji.
Nie ceny są najważniejsze a wersja zegarka i nazwa na tarczy.
I kto jeszcze będzie się upierał, że jak Wostok to "złoty" mechanizm a jak Wołna to ten gorszy, "srebrny" ?
_________________ The future will start tomorrow, not today.
Pomógł: 8 razy Wiek: 68 Dołączył: 31 Sty 2013 Posty: 1491 Skąd: z innego wymiaru
#654 Wysłany: 2017-09-29, 12:31
Proszę Was o poradę fachową. Czy we własnym zakresie dam radę wymienić tarczę w zegarku na oryginalną (noworuską) ?....Chodzi o zegarek Wostok precission, taki ma wewnątrz werk, a tarcza od Wolny....czyli ni przypiął, ni przyłatał.
Manualnie jestem sprawny, ale że nigdy tego nie robiłem, obawiam się o uszkodzenie czegoś.
Przy okazji wpisu....poszukuję również oryginalnej wskazówki sekundowej do tego sikora, takiej z czerwoną strzałką, oraz wałka naciągu z koronką....jak ktoś te fanty ma, to chętnie odkupię.
Sądzę, że na stalową kopertę nie mam co liczyć...ale gdyby ktoś coś zaproponował, to może byśmy się dogadali
Zegarek chcę wyćmokać dla siebie, a nie odpicować na sprzedaż !
Pozdrawiam
_________________ Normalność, to indywidualne postrzeganie rzeczywistości.
Ryzykowne Bimberek.
W tym werku bardzo łatwo wykręcić za bardzo śrubkę zwalniającą wałek.
Nóżki są mocowane na bardzo małe śrubki - możesz mieć problem z takim śrubokrętem nawet, to jest o ile pamiętam 0.4mm.
W tych mechanizmach jest mocno osadzona wskazówka godzinowa, czasami trzeba się nawyginać żeby ją podważyć o ile nie ma się ściągacza.
Reasumując - jak ci to majster zrobi za 5 dych, nie ryzykowałbym.
Pomógł: 2 razy Wiek: 48 Dołączył: 02 Maj 2010 Posty: 2913 Skąd: Gdańsk
#656 Wysłany: 2017-09-29, 14:43
Racja, też bym się za zmianę tarczy nie brał.
Co do stalowej koperty to sprawdź czy precyzyjny nie wejdzie do stalowej koperty od takiego wostoka:
http://i.imgur.com/JjenupQ.jpg
Wiem, że powstanie kundel ale i tak zmieniasz tarcze na nieoryginalną.
Ostatnio zmieniony przez Aronus 2017-09-29, 14:44, w całości zmieniany 1 raz
Pomógł: 8 razy Wiek: 68 Dołączył: 31 Sty 2013 Posty: 1491 Skąd: z innego wymiaru
#659 Wysłany: 2017-10-01, 06:22
A wiesz w jaką można ten mechanizm włożyć, aby wszystko pasowało ?
Nie przewiduję kombinacji z gatunku wypełniania koperty jakimiś stalowym ringiem-wypełniaczem, bo żaden majster się tego nie podejmie.
Ten mechanizm naprawdę zasługuje na to, aby mu dobrze zrobić