Pies czy kot?: kot
#1 Wysłany: 2017-03-01, 19:26 Wonder Watch
Dziś w ciemno, kierując się głosem serca nie rozumu nabyłem coś takiego:) I mam prośbę - czy ktoś zna może miejsce, gdzie mogę znaleźć jakieś informacje o marce? Możecie sobie wyobrazić co się dzieje gdy wpisuję Wonder Watch w google Czy to możliwe, że ten zegarek jest brandem marki Gallet? Na wiki jest taki brand wymieniony. Z góry dziękuję:)
Pomógł: 35 razy Wiek: 49 Dołączył: 23 Maj 2012 Posty: 6031 Skąd: PL
#2 Wysłany: 2017-03-01, 21:09
Mikrolisk: http://www.mikrolisk.de/s...280#sucheMarker daje 4 marki:
The Wonder Julien Gallet & Cie. Kleinuhren, Uhrwerke, Gehäuse, Zifferblätter; La Chaux-de-Fonds, Schweiz; registriert am 11.7.1892
Wonder Babino Vincenzo Milan, Italien
Wonder Jules Racine & Co. Import; New York, USA
Wonder (auf Globus) Wonder (auf Globus) H. Williamson Ltd. / Büren Watch Co. Uhren, Uhrenteile; Büren a.A., Schweiz; registriert am 20.12.1919
Użyj "" w Google, będzie łatwiej Ale i tak dużo nie ma...
Np. http://orologi.forumfree.it/?t=71570844 http://orologi.forumfree.it/?t=64478747
Sporo ofert jest we Włoszech, może to włoski Wonder?
_________________ Antisocial and faceless...
Ostatnio zmieniony przez mw75 2017-03-01, 21:10, w całości zmieniany 1 raz
Jacek. Klon Właściciela Kilku Fabryk Ryżu Sfermentowanego.
Pomógł: 99 razy Dołączył: 09 Lut 2010 Posty: 15379 Skąd: że by...
#3 Wysłany: 2017-03-01, 21:42
Mam dziwne (i niczym nie poparte) wrażeniee, że to wytwór niezwykle koszernej firmy Sully.
BTW: chuderlawy Valjoux 77 - nie ma na czym oka zawiesić
G.
_________________ "We offer best solutions in search of a problem"
#4 Wysłany: 2017-03-01, 23:17
Jacek. napisał/a:
BTW: chuderlawy Valjoux 77 - nie ma na czym oka zawiesić
Nie, żebym się znał, ale to nie jest raczej Valjoux 92? Tak mi na Czasocholikach powiedzieli. Cytat "ciekawostką tego mechanizmu jest to że zastosowano w nim patent Edouard Heuer dokładnie chodzi o zębnik transmisyjny łączący układ chodu z układem Chrono". I ze zdjęć też bardziej do 92 podobny.
Co do marki, to na tarczy ma Chronographe Suisse ale wyczytałem, że to oznaczenie wykorzystywane przez kilku producentów, czyli nic nie daje, a logo takie jak np. ten:
Link
[ Dodano: 2017-03-02, 09:52 ]
I oczywiście dziękuję za pomoc
_________________ --
aRTI01
#5 Wysłany: 2017-03-02, 12:34
arti01 napisał/a:
Nie, żebym się znał, ale to nie jest raczej Valjoux 92? Tak mi na Czasocholikach powiedzieli. Cytat "ciekawostką tego mechanizmu jest to że zastosowano w nim patent Edouard Heuer dokładnie chodzi o zębnik transmisyjny łączący układ chodu z układem Chrono". I ze zdjęć też bardziej do 92 podobny.
Masz raję - to 92. Wczoraj nie sprawdziłem.
BTW: patent z zazębianiem chronografu przez przechylanie osi sekundowej jest zastosowany w większości Valjoux - w tych z kołem krzywkowym (np 7750) też.
Cytat:
Co do marki, to na tarczy ma Chronographe Suisse ale wyczytałem, że to oznaczenie wykorzystywane przez kilku producentów, czyli nic nie daje, a logo takie jak np. ten:
Link
Otóż to: w latach 50 - 60 firma Sully wypuszczała swoje chrono opatrzone napisem "Chronographe Suisse" - wtedy nie było to chronione żadnym zastrzeżeniem. Co prawda wśród oficjalnych marek Sully nie ma Wonder Watch, ale tacy producenci mieli fenomenalną technikę omijania federalnych ograniczeń produkcji i prania pieniędzy.
I styl jakby podobny...
Gbq.
#6 Wysłany: 2017-03-02, 12:53
Jacek. napisał/a:
Co prawda wśród oficjalnych marek Sully nie ma Wonder Watch, ale tacy producenci mieli fenomenalną technikę omijania federalnych ograniczeń produkcji i prania pieniędzy.
Czyli jedyne co pozostaje, że znajdę obrazek identycznego zegarka bardziej znanej marki?
A jakieś sygnowanie? Jest szansa? I tak chcę go dać bo mistrza, bo sam mam dwie lewe ręce, gdzie można jakiś oznaczeń poszukać?
_________________ --
aRTI01
#7 Wysłany: 2017-03-02, 13:11
---
arti01 napisał/a:
Czyli jedyne co pozostaje (...)
Jeśli się podoba, sprawny i cena do przełknięcia - kupić, wyszorować i nosić z dumą
arti01 napisał/a:
A jakieś sygnowanie? Jest szansa? I tak chcę go dać bo mistrza, bo sam mam dwie lewe ręce, gdzie można jakiś oznaczeń poszukać?
Silnie wątpliwe. Werk zakupiony jako "ebauche" będzie miał numer i puncę Valjoux:
I to chyba wszystko, na co można liczyć.
G.
[ Dodano: 2017-03-02, 12:35 ]
---
Chociaż tak patrzę na to wykończenie (styl "surowy zamknięty") i te smętne "Swiss", to może być punca Ety:
Albo i w ogóle nic, jeśli to produkcja spuszczona na Sonceboz, Soprod albo inną fabryczkę satelicką.
G.
Ostatnio zmieniony przez Jacek. 2017-03-02, 13:17, w całości zmieniany 2 razy
#8 Wysłany: 2017-03-02, 14:26
Jacek. napisał/a:
Jeśli się podoba, sprawny i cena do przełknięcia - kupić, wyszorować i nosić z dumą
Podoba się bardzo, cena - atrakcyjna (chyba), no i byłem po wypłacie Wyszorowany będzie przez mistrza, pasek - jeszcze się zastanowię nad kolorkiem i rodzajem skóry (myślicie, że styl rally będzie pasował do takiego staruszka?), noszony będzie na specjalne okazje
#13 Wysłany: 2017-03-02, 20:07
Rudolf napisał/a:
Zrobiłem nowe logo zazdrości
Cóż mogę powiedzieć ponad to, iż jest mi przykro, iż jesteś zazdrosny oraz to, że nie jest mi na tyle przykro, aby Cię obdarować tym zegarkiem
Pasek to będzie prosty czarny waran.
Pomógł: 112 razy Wiek: 47 Dołączył: 09 Lut 2010 Posty: 37156 Skąd: Bone China
#14 Wysłany: 2017-03-02, 21:39
arti01 napisał/a:
Rudolf napisał/a:
Zrobiłem nowe logo zazdrości
Cóż mogę powiedzieć ponad to, iż jest mi przykro, iż jesteś zazdrosny oraz to, że nie jest mi na tyle przykro, aby Cię obdarować tym zegarkiem
Pasek to będzie prosty czarny waran.