Pies czy kot?: pies Pomógł: 12 razy Wiek: 66 Dołączył: 03 Lut 2011 Posty: 14654 Skąd: Warszawa
#1038 Wysłany: 2016-12-31, 13:50
Westerplatte, Hubal ?
[ Dodano: 2016-12-31, 13:51 ]
Serial?
_________________ Z punktu widzenia Drogi Mlecznej, wszyscy jesteśmy ze wsi.
diver [Usunięty]
#1039 Wysłany: 2016-12-31, 13:53
Sławku zabij mnie nie pamiętam, chyba to w Wa-wie działo się, ale nie pamiętam
przypomniało mnie się iż chyba w serialu Kolumbowie, zegar kominkowy zaczął wybijać warszawiankę jak niemce przyszły, a tego cebularza nie mogę odkopać w pamięci
sorki
Ostatnio zmieniony przez diver 2016-12-31, 14:11, w całości zmieniany 1 raz
Pomógł: 8 razy Dołączył: 08 Maj 2011 Posty: 95 Skąd: Gdańsk
#1040 Wysłany: 2017-01-02, 15:14
diverofobia napisał/a:
Kieszonkowe napisał/a:
Ancre 15 rubis Spiral Beguet
wrzuć foto to może znajdziemy rodzinę
Prosisz to masz
Wszystkiego Najlepszego w Nowym Roku
Pozdrawiam
Roman
Jacek. Klon Właściciela Kilku Fabryk Ryżu Sfermentowanego.
Pomógł: 99 razy Dołączył: 09 Lut 2010 Posty: 15379 Skąd: że by...
#1041 Wysłany: 2017-01-02, 16:25
Wzajemnie - zdrówka i ogólnie wszystkiego najlepszego
Co do herbu - niezaprzeczalnie Szwed. Szczegółów nie widać, ale jesli w lewym polu tarczy jest wychudzony gryf, to zegarek zamówił zapewne szwedzki patriota z prowincji Östergötland
Gbourek.
_________________ "We offer best solutions in search of a problem"
Pomógł: 8 razy Dołączył: 08 Maj 2011 Posty: 95 Skąd: Gdańsk
#1042 Wysłany: 2017-01-05, 13:30
Jacek. napisał/a:
Wzajemnie - zdrówka i ogólnie wszystkiego najlepszego
Co do herbu - niezaprzeczalnie Szwed. Szczegółów nie widać, ale jesli w lewym polu tarczy jest wychudzony gryf, to zegarek zamówił zapewne szwedzki patriota z prowincji Östergötland
Gbourek.
BINGO !!!
Kupiłem go w Szwecji dość tanio w pakiecie z innymi zegarkami m.inn. z angielską kieszonką która miała jeszcze naklejkę DESSY tak więc historia zatoczyła koło
Swoje związki z wojskiem, koleją i pocztą firma pielęgnowała i podkreślała przez wiele lat, dlatego nie potrafię ocenić tego konkretnego egzemplarza ... choć takie oznaczenie może sugerować kolejową przeszłość.
I jedna z pierwszych linii kolejowych na tarczy ... muszę poszperać na tej stronie IRFCA
... a rozmiar współczesny (43mm), nic tylko na rękę
Yakovlev napisał/a:
Woj_Woj, daj lepsze foto puncy logo na mostku
Nie mam ... to stare logo West End Watch ... takie "W" w gwiazdce ... sygnowali większość "obcych" mechanizmów, nawet Longinesa. Byli zapewne atrakcyjnym odbiorcą i wydaje się, że niektórzy producenci robili wersję specjalnie dla nich. Prawdopodobnie mój przypadek jest jednym z nich. W końcu, za którymś tam podejściem, udało się chyba trafić na właściwy trop.
Pojawiła się nowa oferta z sugestią, że to Lavina ...
Lavina - Manufacture d'Horlogerie DUBOIS-PESEUX & Cie https://watch-wiki.org/index.php?title=Lavina_Manufacture_d%E2%80%99Horlogerie
To oczywiście nie jest ten mechanizm, reklama z 1948 zdecydowanie późniejsza, chociaż pewne cechy podobne.
Bez powodzenia szukałem takiego nietypowego dla kieszonek rozmiaru, aż w końcu trafiłem na to ...
Lavina 23 w ekskluzywnej wersji dla Gruena ... zapadka w innym miejscu, ale reszta wydaje się pasować. Kolegom z NAWCC można chyba wierzyć
http://mb.nawcc.org/showt...ith-Custom-Dial
u Ranftta ta Lawina wygląda inaczej.