Pies czy kot?: pies Pomógł: 41 razy Dołączył: 26 Mar 2013 Posty: 4782 Skąd: Opole
#3 Wysłany: 2016-10-30, 09:29
prezesso napisał/a:
Moja opinia jest taka, że o dziwo nie pasują wskazówki od ety/seiko.
No to lipa okrutna bo chciałem w jednym takim "szwajcarskim" zegarku zastąpić SW na ST-2130 - i wychodzi na to że wskazówki jeszcze będę musiał kombinować...
_________________ Nieczynne z powodu że zamknięte
Z_bych Koneser chińskiego majeranku Morda Zdradziecka
Mam dwa zegarki na SW-200. Dokładność w jednym +2/+7 s/doba, w drugim -5/+2 s/doba. W zależności od położenia (ustawiam rano, odczytuję rano, odkładam na boku bez koronki na noc, w dzień normalne noszenie).
W porównaniu z Etą mam wrażenie, że trochę mniej precyzyjnie działa wyciąganie koronki, trzeba to robić dokładniej, bardziej delikatnie. Ale różnica jest naprawdę niewielka. Nakręcają piorunem, pracują cicho i ładnie. Cykanie przyjemne. Wskazówka sekundnika bardzo ładnie "płynie".
Ale żeby zamienniki 1:1, to raczej nie tak sobie hop
G.
_________________ "We offer best solutions in search of a problem"
prezesso Klon Kierownika Pola Ryżowego street's disciple
Pomógł: 70 razy Wiek: 45 Dołączył: 17 Maj 2010 Posty: 13441 Skąd: Łódź
#9 Wysłany: 2017-04-17, 08:00
Daito napisał/a:
prezesso napisał/a:
Moja opinia jest taka, że o dziwo nie pasują wskazówki od ety/seiko.
No to lipa okrutna bo chciałem w jednym takim "szwajcarskim" zegarku zastąpić SW na ST-2130 - i wychodzi na to że wskazówki jeszcze będę musiał kombinować...
Nie dawało mi to spokoju i sprawdziłem w sieci rozmiary otworów ... i są identyczne.
Widocznie zegarmistrz (najdroższy i najlepszy w Łodzi) dał ciała, bo złamał wskazówkę godzinową i dlatego wymyślił tą historyjkę, że nie pasuje.
#10 Wysłany: 2018-04-15, 19:30
Podepnę się z pytaniem, bo czytałem w necie same złe rzeczy o tym werku, że psuje się w tym co tylko może itd. Sam mechanizm to ponoć przeróbka ETA2824 (jeden kamień mniej). Czy ktoś z wiedzą zegarmistrzowską mógłby się wypowiedzieć w tym temacie?
Jacek. Klon Właściciela Kilku Fabryk Ryżu Sfermentowanego.
Pomógł: 99 razy Dołączył: 09 Lut 2010 Posty: 15379 Skąd: że by...
#11 Wysłany: 2018-04-15, 19:35
Wiesz, panom od opychania publice powystawowych zegarków "masowo psuje" się wszystko, czego oni nie maja na składzie.
Gbourek.
_________________ "We offer best solutions in search of a problem"
Pomógł: 11 razy Wiek: 42 Dołączył: 14 Lis 2013 Posty: 1924 Skąd: Kraków
#14 Wysłany: 2018-04-22, 15:08
W tym Szamburgu co go mam (i sprzedaję na bazarku) nie mam sekundy, a podziałka minutowa też nie ułatwia tematu.
Najdłużej nosiłem go tydzień i nie musiałem robić żadnych korekt.
_________________ Pick people of high integrity over capability. Capability degrades. Integrity compounds.