Zegarek pochodzi z okolic roku 1960. Napędza go gustowna Falsa F480, stosowana w "lepszych" zegarkach popularnych. Mechanizm ten stanowił, wraz z F465, odpowiednik dzisiejszego ST16 - montował to każdy i wszędzie.
Jak koledzy widzicie, posiada on wyjątkowo "oryginalną" i typową dla tamtych lat tarczę - stosowały ją bez większych zmian w zasadzie wszystkie wytwórnie zegarkowe, czasami modele róznią się TYLKO napisem na tarczy.
Także koperta jest kopertą prefabrykowaną, przewinęło się przez moje ręce co najmniej kilkanaście zegarków róznych marek z identycznymi wymiarowo i wizualnie, że tylko wspomnę o Delbanie. Bardzo podobne widywałem też w Atlantikach, ale tutaj nie mam pewności, mogły być to już przekładki.
Rozmiar, jak na czasy, spory, zegarek ma ok. 35 mm do koronki. Uszy 18 mm. Zachowuje niezłą dokładność chodu po ostatnim serwisie - gdy trafił w moje ręce, był "martwy".
Zegarek nie był poddawany żadnym zabiegom rekonstrukcyjnym, poza sekundnikiem który budzi moje podejrzenia, reszta jest oryginalna. Był czyszczony we własnym zakresie, metodami "domowymi" 8)
andre [Usunięty]
#2 Wysłany: 2009-10-04, 11:23
Sekundnik wygląda jak w Pallasie.Może by ordzynal.
Prawda że uroczy Pall...znaczy Tusa.... znaczy TOSAL!
Po mojemu to F480. Punca jest, ale ją balans zasłania wyjątkowo sprytnie. To co widać na powiększeniu to i tak najlepsze ujęcie jakie udało mi się "złapać" ... Sam zobacz ile "widać"
Jacek. Klon Właściciela Kilku Fabryk Ryżu Sfermentowanego.
Pomógł: 99 razy Dołączył: 09 Lut 2010 Posty: 15379 Skąd: że by...
#6 Wysłany: 2009-10-04, 13:10
ALAMO napisał:
Po mojemu to F480.
Felsy z mostkiem balansu "spod drugiej pachy" nie kojarzę. W dodatku nawet gugla nie mogę włączyć - pewnie firna "szczurex" siódmy update w tym tygodniu robi...
Dzięki Felek za super puentę - zabawmy się w konkurs : znajdź 5 szczegółów rózniących te zegarki ... Są identyczne co do tarcz i kopert. Co siedzi w twoim ?
Mam słabość do tego dizajnu, moim zdaniem jest obok Atlantica typowym przedstawicielem tamtej epoki.
Też mam takiego, tylko w stalowej kopercie, co jest dużą rzadkością jak na tamte czasy. Poza lekką polerką i wymianą szkiełka przetrwał w stanie oryginalnym.