Pomógł: 5 razy Wiek: 50 Dołączył: 26 Wrz 2012 Posty: 1308 Skąd: NGC 7293
#10 Wysłany: 2016-03-20, 11:09
Spam napisał/a:
...Cyma czyma czas
Mzeg piękna silnik cudnej urody tylko te paprochy wyjmij bo jak ci się nawiną na osie to będziesz miał szpulki dziewiarskie
cyma czyma... to jakiś slogan reklamowy z dawniejszych czasów czy tak sobie zmyślnie napisałeś?
Co do paprochów to może być złudzenie, bo silnik jest mocno porysowany...
[ Dodano: 2016-03-20, 11:13 ]
Jacek. napisał/a:
Ładna, zaiste.
Pal diabli paprochy i paluchy, zejdą w praniu. Martwi ta drutoplastyka na sekundniku.
Gb.
paluchy mogą myć moje
Dobre spostrzeżenie z tym drutem. To raczej jakieś sztukowanie. Ma wpływ na lekkie skakanie sekundnika, jak w tych niektórych nowych azjatyckich werkach. Jak podgiąłem to sekundnik płynniej pracował ale silnik zaczął stawać.
Pomógł: 35 razy Wiek: 49 Dołączył: 23 Maj 2012 Posty: 6031 Skąd: PL
#11 Wysłany: 2016-03-20, 12:45
Bardzo ładna Cyma, zazdraszczam!!!
Dzisiaj musiałem trochę poczekać, bo sprzedawca zaginął... Troche ciekawostek od sąsiada kupiłem i już przyzwyczaiłem się do tego, że zegarki leżą a jego nie ma .
Ale opłacało się. Pogadali, potargowali i oto:
Za 130 PLN nie ma wstydu.
Generalnie, dziś ludzi było mało, ale było z czego wybierać...
Ludzie się zabijają za Urale a u nas na giełdzie ok. 100 PLN leżą i nikt już nie chce .
_________________ Antisocial and faceless...
Ostatnio zmieniony przez mw75 2016-03-20, 12:47, w całości zmieniany 1 raz
Spam [Usunięty]
#12 Wysłany: 2016-03-20, 12:57
Mzeg napisał/a:
Spam napisał/a:
...Cyma czyma czas
Mzeg piękna silnik cudnej urody tylko te paprochy wyjmij bo jak ci się nawiną na osie to będziesz miał szpulki dziewiarskie
... to jakiś slogan reklamowy z dawniejszych czasów czy tak sobie...
...złoteustka robione już na maszynach z czystopola
Jacek. Klon Właściciela Kilku Fabryk Ryżu Sfermentowanego.
Pomógł: 99 razy Dołączył: 09 Lut 2010 Posty: 15379 Skąd: że by...
#13 Wysłany: 2016-03-20, 13:08
Mzeg napisał/a:
paluchy mogą myć moje
Dobre spostrzeżenie z tym drutem. To raczej jakieś sztukowanie. Ma wpływ na lekkie skakanie sekundnika, jak w tych niektórych nowych azjatyckich werkach. Jak podgiąłem to sekundnik płynniej pracował ale silnik zaczął stawać.
IMO tam powinien być docisk z blaszki.
edytka:
Gie tu widać, ale to wygląda na drut, zagięty wokół czopa osi sekundowej. Ciągnie po zębniku, więc nic dziwnego, że mechanizm hamuje.
Pod względem przekładni to jak prawdziwa oś sekundowa - zaraz za wychwytem, więc docisk powinien punktowo dotykać do czopa. Niekiedy stosuje się tam docisk z kamieniem lub po prostu dodatkowy półmostek.
Sorry, znowu smrodek dydaktyczny mi sie właczył
Gbelfer.
[ Dodano: 2016-03-20, 12:32 ]
---
mw75: świetny, jak prosto z fabryki.
BTW to jedno z moich marzeń...
G.
_________________ "We offer best solutions in search of a problem"
Ostatnio zmieniony przez Jacek. 2016-03-20, 13:29, w całości zmieniany 1 raz
... jakiś druciany patent Cymy ... kiepsko widać, ale drut jak byk
... a Cyma świetna i jak to u Mzeg`a w idealnym stanie ... trochę nawet szkoda, że mechanizm nie jest wykończony tak jak w Primach.
Jacek. Klon Właściciela Kilku Fabryk Ryżu Sfermentowanego.
Pomógł: 99 razy Dołączył: 09 Lut 2010 Posty: 15379 Skąd: że by...
#15 Wysłany: 2016-03-20, 14:40
No drut niewątpliwy
Ale co mi szkodzi mądrzyć się dalej
Końcówki, po prawdzie, nie widać. Ale, skoro drut, to po coś - pewnie żeby specjalnych blaszek nie było trzeba. Zatem skakaniu sekundnika winny nadmiar smaru wewnątrz osi minutowej. Oś sekundowa styka się z wnętrzem minutowej raptem w dwóch miejscach, siły praktycznie żadne, więc smaru tam trzeba tyle, co kapnąć na ośkę, wypić piwo, po czym smar wytrzeć.
Gbx.
_________________ "We offer best solutions in search of a problem"