Pies czy kot?: pies
Wiek: 55 Dołączył: 18 Sie 2010 Posty: 146 Skąd: okolice ZG
#51 Wysłany: 2010-09-16, 12:39
Podłączę się do tematu.
Naczytałem się na forum o różnych modyfikacja MM i mnie "wzięło"
Postanowiłem zmodować troszkę swoją - chodzi o zmianę tarczy na tzw. kanapkę z małą sekundą na 9 i datownikiem.
W sumie jestem laikiem w tych sprawach , ale przy pomocy forum już wiem jak wyciągnąć mechanizm z koperty.
teraz pytanie do szanownych Kumotrów. Czy bez specjalistycznych narzędzi dam radę zdemontować wskazówki i samą tarczę. A co najgorsze werk jest z rezerwą chodu , nigdzie nie znalazłem klasycznej "kanapki" z rezerwą chodu. Czy można zdemontować oś od rezerwy i czy jest to bardzo skomplikowane ? gdzieś czytałem , że można nawiercić tarczę tak aby ośka się schowała , ale jest to precyzyjna robota.
Pomógł: 90 razy Wiek: 62 Dołączył: 09 Lut 2010 Posty: 31014 Skąd: Zielona Góra
#52 Wysłany: 2010-09-16, 13:02
azak43, odpuść sobie samodzielną modyfikację , bo po twoim opisie widać że nie masz o tym zielonego pojęcia, ale jak się upierasz to najpierw wklej fotkę tego co masz i tego jak ma wyglądać po modyfikacji.
Pomógł: 90 razy Wiek: 62 Dołączył: 09 Lut 2010 Posty: 31014 Skąd: Zielona Góra
#54 Wysłany: 2010-09-16, 13:19
Niestety to są dwie zupełnie inne tarcze od zupełnie innych werków, nie są ze sobą współ wymienne, inny rozstaw kołków do mocowania, w prosty sposób nie da się tego zrobić.
Pies czy kot?: pies
Wiek: 55 Dołączył: 18 Sie 2010 Posty: 146 Skąd: okolice ZG
#56 Wysłany: 2010-09-24, 18:30
Dopytam: czy w ogóle jest szansa dostać tarczę do tego zegarka . Ma być gładka i matowa. I wskazówki takie by pasowały do tarczy. Obecna nie widzi mi sie ze względu na strukturę i tzw. połyskliwość Wskazówki też jakieś takie cieniutkie .