Poprzedni temat «» Następny temat
Chrono w Landeronie nie łapie
Autor Wiadomość
rafau
Sprzedawca Ryżu

Pies czy kot?: pies
 #16  Wysłany: 2015-12-20, 20:27   

Tak jakby koło godzinowe za mocno opierało się o zmianowe albo tarło o bęben, sam już nie wiem. Czuję że to tutaj jest problem bo zegarek dostałem 'uszkodzony' - nie chodził, chyba że poruszało się koronką w pozycji wyciągniętej, wtedy ruszał. I to był cały problem :)
Jak nic dziś nie poradzę to oddam fachowcowi do serwisu. Żeby było jasne, nie szkoda mi forsy zapłacić mistrzowi tylko mam satysfakcję gdy sam sobie poradzę :) Liczyłem się z kosztami poza tym. Po drugie jeszcze szkoda mi się rozstawać z zegarkiem na 5-6 tygodni hehe :głową w mur:

Spam
[Usunięty]

#17  Wysłany: 2015-12-20, 20:30   

rafau napisał/a:
szkoda mi się rozstawać z zegarkiem na 5-6 tygodni hehe :głową w mur:

...jak ja to dobrze rozumiem :/

Jacek.
Klon Właściciela Kilku Fabryk Ryżu
Sfermentowanego.

#18  Wysłany: 2015-12-20, 20:31   

rafau napisał/a:
(...) nie chodził, chyba że poruszało się koronką w pozycji wyciągniętej, wtedy ruszał. I to był cały problem :)

A luknij co tam się wyprawia za kołem zmianowym w stronę półbeczki.

Gbq.

rafau
Sprzedawca Ryżu

#19  Wysłany: 2015-12-20, 21:32   

Rozebrałem Jacku cały remontuar, wyjąłem półbeczkę, wodzik, sprężynkę, wszystko dosłownie :) Koło współpracuje z półbeczką, jest ładne i niewyszczerbione nigdzie, bez zadziorów. O bęben godzinowe nie wadzi. Zostawiłem zegarek na chodzie bez tarczy, tylko z ćwietrtnikiem, chodził 2 godziny bez przeszkód. Założyłem potem godzinowe, też było ok. Myślałem już że będzie w porządku a po założeniu tarczy znowu to samo. I tak jak przedtem, gdy wyciągnę koronkę i poruszę, zegarek rusza na jakieś 5 sekund. Później wytraca jakby impuls by zwolnić i stanąć.
Jeszcze jutro się pobawię wskazówkami, może zakładając je przechylam jakoś koło?? Zgłupiałem już :D

Jacek.
Sfermentowanego.

#20  Wysłany: 2015-12-20, 22:45   

Zakładasz koło godzinowe przy chrono włączonym czy zatrzymanym?
Wytarte łożysko w płycie głównej wygląda coraz bardziej prawdopodobnie...

G.

rafau
Sprzedawca Ryżu

#21  Wysłany: 2015-12-20, 23:19   

Przy zatrzymanym. Wiesz co zdjalem raz jeszcze wskazowki i starannie zalozylem, obie male, godzinowa i minutowa. Zrobilem to bardzo dokladnie, zegarek chodzi :) Nie ubralem tylko wskazowki chrono. Jesli wszystko pochodzi tak do jutra to chyba mam odpowiedź. Wczesniej nie przylozylem chyba starannosci co do osadzenia wskazówek i minutowa mogla siedziec minimalnie krzywo w plaszczyznie i jednak trzeć o godzinową powodując spowolnienie ruchu.
Oby przyczyna byla tak prozaiczna :D Jacku dzieki za diagnozy i podpowiedzi, trzymam kciuki by się nie sprawdziły ;)

Jacek.
Sfermentowanego.

#22  Wysłany: 2015-12-20, 23:54   

rafau napisał/a:
Wczesniej nie przylozylem chyba starannosci co do osadzenia wskazówek i minutowa mogla siedziec minimalnie krzywo w plaszczyznie i jednak trzeć o godzinową powodując spowolnienie ruchu.

W sprawnym zegarkunie to nie miałoby prawa zatrzymać chodu. Do tego wskazówki musiałyby się zhaczyć.

G.

rafau
Sprzedawca Ryżu

#23  Wysłany: 2015-12-21, 23:38   

Chyba się rozwiązała sprawa. Otóż zegarek ma nieoryginalny dekiel a mechanizm osadzony jest w złotej kopercie na stalowym ringu (inaczej koperta która waży może z 0,113383 grama by się zwichrowała). Mechanizm osadzony był w tym ringu trochę krzywo przez co dekiel założony musiał trochę uciskać na centralną oś zegarka i powodować trudności w pracy kół. Stąd gdy poruszyć koronką, mechanizm pewnie odchodził minimalnie od dekla i ruszał na chwilę. Teraz osadziłem werk w ringu jak trzeba i dałem dystans do dekla, który już nie uciska osi. Chodzi wszystko nareszcie już pół dnia, ze wskazówkami, w kopercie no i co najlepsze na łapce:)
Dobrze dumam że to mogło być to? pifko Oczywiście zegarek i tak pojedzie niebawem do fachowca bo kiedy ostatnio widział serwis - to już tajemnicą owiane i enigmą okryte :)
Dzięki za pomoc! pifko pifko

Jacek.
Sfermentowanego.

#24  Wysłany: 2015-12-22, 11:36   

Fajnie by było, gdyby tylko to dolegało.
Dziękuję także,

Gburek Dobra Rada. :)

rafau
Sprzedawca Ryżu

#25  Wysłany: 2015-12-25, 22:10   

Zegarek ma się dobrze i od ostatniego posta chodzi jak trzeba. Wyregulowałem go i po tamtym umyciu balansu mogę stwierdzić, że chód jest rewelacyjny. Kilka rzeczy jeszcze trzeba zrobić, jak np. przegląd ale już jest myślę kultura. Parę fotek jeszcze dołączę :)

Jacek.
Sfermentowanego.

#26  Wysłany: 2015-12-25, 23:32   

rafau napisał/a:
Zegarek ma się dobrze i od ostatniego posta chodzi jak trzeba. Wyregulowałem go i po tamtym umyciu balansu mogę stwierdzić, że chód jest rewelacyjny. (...)

Bo taki właśnie jest :)

G.

Spam
[Usunięty]

#27  Wysłany: 2015-12-27, 18:37   

rafau piękny tej titus pifko pifko pifko pifko

diver
[Usunięty]

#28  Wysłany: 2016-01-20, 12:40   

no zegar fajny, landerony mają kłopoty u naszych majstrów, za to można kupić po taniości, opisywałem swój przypadek to nie będę zaśmiecał ;)

Odpowiedz do tematu