Jaspoński Podstawowy chiński werk.Spotykany w podrobkach Wostoka Komandira.Zmiana koloru to chyba sprawa zmiany temperatury lub jesli chodzi o szkło to oswietlenia (szkło fotochromowe).Pod szkłem znajduje sie kolejne i ono pod wpływem silnego oświetlenia ciemnieje a w słabszym oświetleniu będzie przeżroczyste i bedzie widać werk.W poczatkach lat dziewięćdziesiatych miałem zegarek ktorego tarcza zmieniała kolor pod wpływem temperatury.
to Komandiry są podrabiane? nie moja bajka, ale mimo wszystko zdziwo
Sawim [Usunięty]
#4 Wysłany: 2009-10-19, 23:36
andre napisał:
(...) Zmiana koloru to chyba sprawa zmiany temperatury lub jesli chodzi o szkło to oswietlenia (szkło fotochromowe).
Nie sądzę, to chyba prostsze rozwiązanie. Zauważcie, że na filmie z 2giego linka widać obracający się, zresztą niezbyt płynnie, wewnętrzny pierścień. Zapewne działa to na zasadzie podobnej do filtrów polaryzacyjnych.
andre [Usunięty]
#5 Wysłany: 2009-10-19, 23:53
Faktycznie.Nie obejrzałem filmu .
Jacek. Klon Właściciela Kilku Fabryk Ryżu Sfermentowanego.
Pomógł: 99 razy Dołączył: 09 Lut 2010 Posty: 15379 Skąd: że by...
#6 Wysłany: 2009-10-20, 00:24
Stara technologia Kraju Środka; były zegarki z tow. Mao, a Wocio miał zegarek z pojawiającym się i znikającym marszałkiem Tito.
J.
CornCobbMan Właściciel Pola Ryżowego porwany obłędem...
to Komandiry są podrabiane? nie moja bajka, ale mimo wszystko zdziwo
Ręczny.
Toto bazuje na pierwszym chińskim mechaniźmie standardowym. Obecnie to cień dawnej jakości, która w latach '60 była naprawdę zadowalająca.
Zresztą - ST16/C888 również bazują na tym mechaniźmie.
A Komandirów podrabianych jest masa. Podstawowa cehca rozpoznawcza - brak zakręcanej koronki, i wciskany dekiel. Poza tym, szajsowata koperta, oraz w środku właśnie to.