Pomógł: 5 razy Wiek: 39 Dołączył: 24 Maj 2010 Posty: 703 Skąd: Daleko
#1 Wysłany: 2010-11-02, 21:06 Tissot seastar
Zabrałem się za starego Tissota już jakiś czas temu.
Kopertę doprowadziłem do zadowalającego mnie stanu i przyszedł czas na resztę. Trzeba wymienić szkiełko - zbrojone pleksi 303-304(taka jest średnica otworu). I tu pierwsze pytanie szkiełko ma być takie jak otwór czy trochę większe? A drugie gdzie można tanio zdobyć bo u zegarmistrza 80zł wydaje mu się mocno wygórowaną ceną.
Kolejna sprawa to mechanizm wygląda okropnie i nie lepie jest z jego funkcjonalnością…przycina się, włos jest trochę wygięty i jak na złość jeszcze się wcisnęła blokada wałka. Pewnie trzeba było by go rozebrać przeczyścić poskładać czego sam się nie podejmę (dość już mechanizmów napsułem a ten zegarek chciałbym mieć sprawny) . Będzie trzeba iść z tym do zegarmistrza.
To tyle na razie jak sprawa dobiegnie szczęśliwego (mam nadzieje )końca na pewno się pochwalę.
_________________ perfekcja to tylko cel...
/Marcin
Sam werk nie jest zły - to tissotowski 2571. Tylko że strasznie brudny - stąd jego bolączki.
Jeśli już - to szkło ma 304, one są co 2 robione.
W ogólności to fajny zegarek, druga połowa lat '70.
Zbrojone szkło z wymianą nie kosztuje więcej jak 30 zł - jeśli woła więcej, to pokaż mu ile już NIE zarobi ...
W tym nie ma moim zdaniem sensu takiego wkłądać -zwykłe szkło starczy.
Pomógł: 5 razy Wiek: 39 Dołączył: 24 Maj 2010 Posty: 703 Skąd: Daleko
#12 Wysłany: 2011-06-01, 11:07
Doszedłem do wniosku, że w końcu trzeba go reanimować. Kwestia jak tego dokonać.
Kopertę do stanu używalności doprowadziłem sam, jednak z mechanizmem nie jestem w stanie sobie poradzić, a próba podejścia skończyła się fiaskiem rozebrałem, wyczyściłem złożyłem i nie działa, a pewnie jeszcze niejedno zje*** podczas składania. Trochę mi wstyd zanosić go teraz do zegarmajstra bo pokazywałem mu go przed moją ingerencją
Dlatego też mam propozycje dla chętnej osoby z forum. Proponuje wymianę usług ja wysyłam zegarek do reanimacji, a w zamian wstępnie proponuje wykonanie lub wybranie z dostępnych jakiegokolwiek paska z mojej pracowni. Nie ukrywam że musi to być ktoś czujący się na siłach bo zegarek jest wymagającym pacjentem. Brakuje też szkiełka(koniecznie zbrojone i płaskie) i przydały by się nowe uszczelki jeżeli ktoś ma dostęp do względnie tanich dopłacił bym jeszcze za części oczywiści.
Chętnych proszę na PW w sprawie dogadania szczegółów
_________________ perfekcja to tylko cel...
/Marcin