#1 Wysłany: 2010-09-15, 20:51 Oceanus - elegancja i technologia
Ponieważ moje "autorskie" wątki są na obydwu pozostałych polskich forach, więc i tu nie może zabraknąć
Ale muszę wcześniej przy tej okazji usystematyzować informacje, a to wymaga cennego czasu, który jak na razie wolę przeznaczać na głaskanie moich zegarków
Więc zacznę od końca, pokażę mój nowy nabytek, który jest jednocześnie jednym z ostatnich wytworów Casio w tej linii zegarkowej.
"Elegancja i technologia" to hasło, pod którym Casio prezentowało Oceanusy na BaselWorld 2010. Myślę, że to hasło bardzo dobrze opisuje stylistykę i "zawartość elektroniczną" tych zegarków. Ewentualna konkurencja dla Oceanusów to linia Brightz od Seiko (kalibry 7B32 i 8B53) i Attesa/Promaster Citizena (kalibry U600, U680). Żaden z tych dwóch konkurentów nie ma takiej różnorodności wyglądu i kształtu, jak w produktach Casio. Dodatkowo Casio wypada najkorzystniej cenowo. Także od strony wykorzystywanych materiałów - konkurencja między tymi firmami jest bardzo ostra. W liniach tych pojawiają się najtwardsze stopy tytanowe, pokrywane dodatkowymi powłokami typu DLC, bezele ceramiczne, szafiry z podwójnym AR. Jednym słowem zaawansowanym mechanizmom cyfrowym towarzyszą podobnie zaawansowane materiały.
Planuję za jakiś czas kilka artykułów porównujących wybrane modele zegarków konkurencyjnych tak, aby w ten sposób przedstawić ich zalety (wydaje mi się to lepszym pomysłem niż zwykła recenzja, w której nie można dokonać porównań dobrego z lepszym ).
Koniec ględzenia, czas pokazać jakiś zegarek
Oceanus OCW-P100TD-1A (pierwsza literka P oznacza przynależność zegarka do sub-linii "Cachalot")
Rozmiar: 46.4 X 42.7 X 10.8 mm / 97.3 g
Zasilanie solarne, utwardzany tytan, szafir z powłoką AR, odbiornik radiowy 6-zakresowy, funkcjonalność automatycznej korekcji pozycji wskazówek.
Podwójny bezel (ten zewnętrzny - obracający się), wskazówki i indeksy świecące (spokojnie przez całą noc).
Ostatnio zmieniony przez sergserg 2010-09-15, 20:52, w całości zmieniany 1 raz
Pomógł: 90 razy Wiek: 62 Dołączył: 09 Lut 2010 Posty: 31014 Skąd: Zielona Góra
#3 Wysłany: 2010-09-15, 21:11
Ładne są te zegarki i z pewnością bardzo funkcjonalne, ale jako zegarkowy talib pytam, gdzie on ma koronkę
#4 Wysłany: 2010-09-15, 21:17
mnihu napisał/a:
Super zegarek, ma perpetual calendar?
Każdy "radiowy" zegar z definicji ma perpetual calendar.
Svedos napisał/a:
Ładne są te zegarki i z pewnością bardzo funkcjonalne, ale jako zegarkowy talib pytam, gdzie on ma koronkę
Na całe szczęście nie ma, choć chodzą słuchy, że Casio coś takiego rozważa. Zgadzam się od razu, że koronka wygląda super, bo i mnie się podoba w wielu zegarach. Ale jeśli mamy tego używać często (jak w Citizenie na kalibrze U600/U680 wysuniętą na 1 koronką dokonuje się wyboru funkcji zegarka i wyświetlanej informacji) to jest mordęga.
W Brightz'ach Seiko jest takie rozwiązanie połowiczne - koronka służy do ręcznego ustawiania czasu (a po co to robić w zegarku "atomowym" ? ), zaś do codziennych działań służą przyciski. Z tym, że nie wiem jak wygląda sprawa w bardziej zaawansowanych Brightz'ach, bo miałem w rękach tylko modele klasyczne (jedna tarcza, bez komplikacji).
Ostatnio zmieniony przez sergserg 2010-09-15, 21:22, w całości zmieniany 1 raz
Pomógł: 25 razy Wiek: 53 Dołączył: 09 Lut 2010 Posty: 7497 Skąd: Zielona Góra
#7 Wysłany: 2010-09-16, 07:54
sergserg napisał/a:
utwardzany tytan,
Mozesz podać jakieś szczegóły? Parametry?
Blaz [Usunięty]
#8 Wysłany: 2010-09-16, 08:10
Powiem szczerze, że zegarek bez koronki wygląda tak... świeżo.
sergserg [Usunięty]
#9 Wysłany: 2010-09-16, 08:41
Spinner napisał/a:
sergserg napisał/a:
utwardzany tytan,
Mozesz podać jakieś szczegóły? Parametry?
Problem z Casio polega na tym, że oni nie stosują żadnych "handlowych" klas na materiał (typu Diashield, Duratect), ale poszukam co to jest dokładnie w tym zegareczku.
Znalazłem.
Koperta i bransoleta mają pokrycie węglikiem tytanu (titanium carbide coating, TiC). Proces ten odbywa się w temperaturze 1000 stopni Celcjusza. Kolor powłoki jest szary.
Za wikipedią: "Jest ze względu na swoją twardość wykorzystywany jako materiał części roboczej narzędzi skrawających, takich jak skalpele i żyletki."
Ostatnio zmieniony przez sergserg 2010-09-16, 09:56, w całości zmieniany 2 razy
Pomógł: 7 razy Dołączył: 09 Lut 2010 Posty: 4262 Skąd: Galaktyka Kurvix
#14 Wysłany: 2010-09-16, 10:25
Bez koronki jest ciekawy. Szkło z antyrefleksem i kolor koperty sprawia że zegarek jest bardzo fotogeniczny. W zasadzie to tylko nei podoba mi się data bo takiej nie lubię i już. Fajny haj-tek Kazik 8)
_________________ Foch und Ch.
sergserg [Usunięty]
#15 Wysłany: 2010-09-16, 10:37
Spinner napisał/a:
jak hi-tech to jakies wypasione chrono moze... Plaszczke jakąś...
Jak wypasione, to może z ostatnich modeli coś takiego?