Pomógł: 90 razy Wiek: 62 Dołączył: 09 Lut 2010 Posty: 31014 Skąd: Zielona Góra
#4 Wysłany: 2009-09-15, 22:20
Piękna zabawka, już chyba taki model Alamo gdzieś u nas pokazywał, i tak mi chodzi po głowie jak nazywa się taki kamień osadzony w koronce i za Chiny nie mogę sobie przypomnieć- chyba szaton, ale nie jestem pewien.
Pomógł: 112 razy Wiek: 47 Dołączył: 09 Lut 2010 Posty: 37156 Skąd: Bone China
#5 Wysłany: 2009-09-15, 22:26
to chyba jest szaton tylko co to jest chodzi mi o rodzaj
Krispintapicerek [Usunięty]
#6 Wysłany: 2009-09-16, 15:12
Kaboszon. W tym zegarku raczej to cos połszlachetnego lub zupełnie nieszlachetnego.
Stosuje się rubin, szafir, granat, turkus, turmalin, opal - to na koronce raczej niczym z wymienionych nie jest. To cos niewiedomego pochodzenia o szlifie kaboszonowym.
Szatony to coś w co oprawia sie kamień - jakby ramka. Np w drogich werkach rubin oprawiany jest w złote szatony. Czasem osadzany jest bezposrednio w mostku, bez szatonu.
#7 Wysłany: 2009-09-16, 15:25
Kryspin, dzięki miałem ten wyraz na końcu języka ale za nic nie mogłem sobie przypomnieć , Kaboszon - Szaton , prawie to samo. Oczywiście Szatony na werku to wiadoma sprawa. Jeszcze raz dzięki za podpowiedź.
CornCobbMan Właściciel Pola Ryżowego porwany obłędem...
Szafirowy to on raczej nie jest. Na tym zdjęciu wygląda jak niebieski plastik, ale co by nie powiedzieć, to zegarek fajny.
Krispintapicerek [Usunięty]
#9 Wysłany: 2009-09-17, 09:38
No na pewno szafirowy nie jest. Niestety pewnie tez koperta nie złota. Jaoś trudno jest mi zaakceptować zegarek z turbinką, tu nawet z dwiema - pozłacany i z "niewiadomo" czym na koronce. Dodatkowo indeksy sekundowe na obu dziurach turbinek jakby zakreślaczem maźnięte. Taka gruba linia do delikatnego z założenia zegarka nie pasuje. Moim zdaniem oczywiście. Podsumowując - mocna technika oprawiona bez pomysłu - i chyba w byle co. Zdecydowanie lepiej wygladałby w stali. Jeśli to jednak jest złoto - to i tak ten kamyk i podziałka nie pasują. A może - 3 wersja to kiepska fota.
#10 Wysłany: 2009-09-17, 09:51
Myślę jednak że w realu ten zegarek lepiej wygląda, a i kamień z pewnością jest naturalny, weźcie także pod uwagę że to jest raczej model dla "biednych inaczej" a w wielu kręgach to właśnie czerwone złoto jest synonimem luksusu, koperta pozłacana czy złota ma swój urok, nie mniej przydała by się wersja mniej luksusowa w stalowej kopercie.
andre [Usunięty]
#11 Wysłany: 2009-09-17, 10:28
Ta koperta jest ze złota.Ten zegarek to droga zabawka.