Witam szanownych Forumowiczów
Po pierwsze dziękuje za tacki styropianowe Kadariusowi, jak widać przydają się.
Po drugie obiecałem pokazać te zegarki które są w moim posiadaniu więc to robię.
Po trzecie ilość zegarków które były w moich łapkach jest zdecydowanie większa od tych prezentowanych, tak sobie myślę, że było to związane z chęcią posiadania wszystkiego (teraz wiem, że to mało możliwe i próbuje się "wyspecjalizować" - radzieckie do lat 70tych, w związku z tym reszta zostanie sprzedana w odpowiednim czasie)
Miło jeśli Koledzy wesprą miłym słowem i wyzwą za to że czegoś tam nie maja w swoich zbiorach a ja mam Wszelkie inne uwagi również tez zachęcam pisac.
Kurcze widzę że zdjęcia są mało wyraźne ;-(
w każdym razie można je powiększać a przy czasie zrobię lepsze
Tomek
http://img831.imageshack....g=dscn3045l.jpg
ps. jeszcze raz przepraszam za formę zdjęć, postaram się bardziej
Kolekcja zacna. Gratuluję
Na ile one są sprawne? Oczywiście te przed rokiem siedemdziesiątym?
Chętnie wspomogę specjalizację, bo jest ona (przy najmniej w Polsce) mało spotykana.
Ładnie ładnie, ale co one takie nagie? Ubrałbyś je w jakieś fajne paski, a nie takie roznegliżowane zdjęcia w świat puszczasz
_________________ Wzorem kilku innych Kumotrów wypisałbym tutaj marki i modele swoich zegarków, ale obawiam się że mogłoby zabraknąć miejsca
spartasongo [Usunięty]
#4 Wysłany: 2010-09-12, 06:17
Na zdjęciach około 90proc zegarków jest sprawna, widać kilka trupów ale reszta cyka jak szalona.Właściwie to wszystkie które są dla mnie cenne są sprawne
Jeśli chodzi o paski to już się w temacie orientowałem i do końca roku planuje wyposażyć gablotkę na 52 zegarki (dostałem w prezencie) i mieć pełnowartościową kolekcję.
spartasongo [Usunięty]
#5 Wysłany: 2010-09-12, 06:22
Aha jeśli chodzi o specjalizację to odpowiedz jest prosta, brak kasy na wszystkie zegarki radzieckie spowodował, że zacząłem szukać tylko tych starszych. Na samym początku podobały mi się wszystkie i nawet było kilka ciekawych ale stwierdziłem że trudniej jest znaleźć zegarek który ma 50lat od takiego który ma lat 30
Bardzo fajna kolekcja w mojej przeważają egzemplarze z lat 70-80-90 .
Czy za nim zegarki trafią na swoje miejsce w tacce to je jakoś polerujesz czy coś ?
Jak możesz opisz proces technologiczny
spartasongo [Usunięty]
#7 Wysłany: 2010-09-12, 06:57
Właśnie mnie się tak zdaje, że większość Kolegów bazuje na zegarkach z lat 70tych i wyżej. W pewnym sensie to też zrozumiałe bo np. takie moskwy, pobiedy (te mniejsze), urany, zimy itd to zegarki bardzo małe i na ręce wyglądają wręcz śmiesznie ale są tez inne modele. Procesu technologicznego brak, zegarki w większości mają wymienione na nowe szkiełka i to wszystko. Jak będę wypełniał gablotę to pobawię się w polerowanie jakąś pastą polerską i zadbam żeby były wszystkie co do jednego sprawne.
Ja przeważnie u swojego dilera zaopatruję się w zegarki właśnie z przełomu lat 70 i wyżej , natomiast jakieś trupki i starsze można dostać u innego dilera ale go nie często można spotkać bo koleś jest schorowany .
Ogólnie bardzo ładna kolekcja gratuluję