Panowie, zamarzyło mi się własnoręcznie złożyć zegarek Od projektu do realizacji droga jeszcze b. daleka, ale pozwolę sobie od czasu do czasu zamęczać Was jakimiś pytaniami, w szczególności ewentualnego miejsca zakupu części potrzebnych do realizacji mojego skromnego projektu. Dziś pierwsze z nich. Podoba mi się strasznie taka koperta. Nie wie ktoś z Was, gdzie, ewentualnie, można coś takiego popełnić? Oczywiście w ilości szt. 1 (slownie: jeden) Koperta ma 44mm.
Przy okazji pytanie nr 2 : jaki mechanizm proponowalibyście do tej koperty? Asianunitas 6498 jakoś mi nie leży. Nie musi być sekundy ... To pierwsza próba złożenia czegoś samodzielnie, więc im mniej komplikacji, tym lepiej.
Pomógł: 7 razy Dołączył: 09 Lut 2010 Posty: 4262 Skąd: Galaktyka Kurvix
#2 Wysłany: 2010-06-18, 13:39
Pisz do Jacksona. Ja swojego Einzeigera złożyłem na takiej kopercie - 30USD z wysyłką.
A co do mechanizmu to oczywiście Mołnia tylko trzeba wskazówki dopasować albo zostawić oryginalne
_________________ Foch und Ch.
Ostatnio zmieniony przez kubama 2010-06-18, 13:40, w całości zmieniany 2 razy
To ja też przy tej okazji zapytam. Jak wygląda kwestia rozstawu otworów na oś główną i oś sekundnika. Przy danej średnicy tarczy można brać "w ciemno" (mówię o mechanizmach Mołni), czy lepiej próbować dopytać sprzedającego?
_________________ ...all we do is eliminate our future with the things we do today.
Money is our incentive now so that makes it okay.
Pomógł: 7 razy Dołączył: 09 Lut 2010 Posty: 4262 Skąd: Galaktyka Kurvix
#5 Wysłany: 2010-06-20, 16:29
Odległość osi w Unitasie i Mołni jest taka sama. W innych miejscach są stopki tarczy ale to albo przerobić albo po prostu odłamać, zeszlifować i przykleić bezpośrednio na mechanizm. Jedna tylko uwaga - jak koronka na 3 to mała sekunda na 9 a tu jest na 6
Mnie chodzi po głowie Parnis stylizowany na Big Pilota z jasną tarczą, ale niestety nie ma takiej wersji, jakiej szukam, tzn.: bez napisu Parnis automatic, z sekundą na 9 i bez datownika.
Co do pozostałych, to chyba wśród sprawdzonych sprzedawców można zamówić każdy zestaw pozbawiony mechanizmu - poprawcie mnie moi drodzy, jeśli się mylę, bo to nie za bardzo moja działka.
_________________ ...all we do is eliminate our future with the things we do today.
Money is our incentive now so that makes it okay.
Pies czy kot?: pies Pomógł: 317 razy Dołączył: 19 Lut 2010 Posty: 28712 Skąd: ...
#9 Wysłany: 2010-06-27, 22:34
Panowie, zadanie nr 2. Szukam cyferblatu, jednego z tych ze zdjęć poniżej. Może komuś rzuciło się gdzieś w oczy coś podobnego? Cyferblacik musi pasować do koperty z tego tematu o rozmiarze 44mm
Tą poniżej znalazłem w jakimś niemieckim sklepie ale cena masakra - $25 + $26 za wysyłkę . A w sklepie same chińskie akcesoria (choć piszą, że koszerne ), więc pewnie u jakiegoś chińczyka można ją kupić za ułamek tej ceny.
Blaz [Usunięty]
#10 Wysłany: 2010-06-28, 13:37
Pierwsza tarcza pochodzi od IWM. Sklep, gdzie kupiłem ostatnio paski. Sprzedaje całe zegarki, więc samej tej tarczy nie kupisz. Druga tarcza to typowa tarcza robiona przez współtwórcę i wytwórcę Precist Rolanda Kemmnera. Kosztuje około 70 PLN z wysyłką. W tej chwili nic nie sprzedaje, ale co kilka dni rzuca towar, więc musisz obserwować jego konto na ebayu. Tu jest:
http://myworld.ebay.pl/erkahund/