Koledzy , który z tych dwóch i dlaczego akurat ten ?
Od dawna szukam jakiegoś ciekawego pilota i na placu boju zostały te dwa modele.
Pomożecie ?
Ostatnio zmieniony przez mazik77 2015-02-24, 11:21, w całości zmieniany 2 razy
goTomek Klon Właściciela Kilku Fabryk Ryżu Poprawny niepoprawny
Pomógł: 102 razy Wiek: 56 Dołączył: 07 Sty 2013 Posty: 15148 Skąd: z okolicy
#2 Wysłany: 2015-02-24, 10:35
Longines
Ślepej miłości nie trzeba uzasadniać zresztą nawet nie umiem po prostu wszystko mi sie w tym zegarku podoba, a i rozmiar ma bardziej dla mnie, niz Oris który ma 44.
Oris na pierwszy rzut oka, to pilot z pilnikiem, jakich wiele L. bardziej nietuzinkowy, koperta po prostu mnie rozwala za każdym razem, swego czasu specjalnie do Hour Passion wpadałem żeby przymierzyć, albo choć powzdychać do gablotki
Choć Oris też ładny, a tarczę+indeksy+wskazówki ma super, obiektywnie ładniejsze niż L. (o ile coś może być obiektywnie ładniejsze ).
No i jeśli to ma znaczenie, to w L. wyższy mechanizm jest
_________________ Some of them want to abuse you
Some of them want to be abused
Ostatnio zmieniony przez goTomek 2015-02-24, 10:40, w całości zmieniany 1 raz
Pies czy kot?: pies Pomógł: 76 razy Wiek: 64 Dołączył: 03 Paź 2013 Posty: 19089 Skąd: TST
#3 Wysłany: 2015-02-24, 10:38
Trudny wybór, naprawdę...
Z tej parki wybrałbym pewnie Longinesa bo bardziej mi się podoba koperta i ogólny wygląd.
Mogliby tylko datę dać mu w negatywie, u Orisa jakoś potrafili.
Wg mnie Oris bo wygląda jednocześnie i ciekawiej i bardziej klasycznie (bardzo trudne połączenie ), no i ma nakładane indeksy. Jeżeli tylko rozmiar nie będzie przeszkodą, to wybrałbym jego.
Longines też fajny.
_________________ Były starszy szeregowy Wintergreen był to złośliwy gnojek, który znajdował zadowolenie w swojej bezsensownej pracy.
Pies czy kot?: kot Pomógł: 101 razy Dołączył: 09 Wrz 2012 Posty: 29444 Skąd: KrK
#6 Wysłany: 2015-02-24, 11:03
Woytec napisał/a:
Trudny wybór, naprawdę...
Z tej parki wybrałbym pewnie Longinesa bo bardziej mi się podoba koperta i ogólny wygląd.
Mogliby tylko datę dać mu w negatywie, u Orisa jakoś potrafili.
+ milion.
A i tak nie wiem którego. Oba są świetne.
Tak jak pisałem i innym wątku. Jedyne rozwiązanie to Dwa.
#9 Wysłany: 2015-02-24, 11:18
Widzę że na prowadzeniu Longines, koperte faktycznie ma kozacka + świetny wypukły szafir, ale ma tez duży minus bo troche za bardzo sie świeci, przesadzili z ta polerka.Przynajmniej tak to wyglada na tym filmiku bo na żywo nie widziałem
Pies czy kot?: pies Pomógł: 10 razy Wiek: 37 Dołączył: 09 Sty 2012 Posty: 1652 Skąd: Poznań/InPost
#13 Wysłany: 2015-02-24, 11:33
Jeśli chodzi o Challenge 32 roku to lepszy będzie RWD od Gerlachów
a tak to Longines z dużym plusem za prawdziwe powiązania historyczne a nie kaprys jak w Orisie.
głos oddany :]
_________________ _
work in progress
Ostatnio zmieniony przez Damian 2015-02-24, 11:33, w całości zmieniany 1 raz
Pomógł: 35 razy Wiek: 49 Dołączył: 23 Maj 2012 Posty: 6031 Skąd: PL
#15 Wysłany: 2015-02-24, 11:41
Oris. Z dwóch przyczyn, selekcja negatywna Longinesa (którego kształt koperty bardzo mi się podoba): białe tło daty oraz IMO zbyt wysoko tarczka sekundnika (prawie dotyka osi wskazówek) . Ten mankament jest akurat bardzo popularny w nowych zegarkach wzorowanych na wintydżach. Mechanizmy o małej średnicy wstawiane są do pokaźnych kopert a projektanci koniecznie chcą mieć małą sekundę... I wychodzi karykatura nieco...
Sami popatrzcie jaka to jest różnica:
_________________ Antisocial and faceless...
Ostatnio zmieniony przez mw75 2015-02-24, 11:44, w całości zmieniany 1 raz