Pies czy kot?: pies Pomógł: 1 raz Wiek: 47 Dołączył: 16 Kwi 2010 Posty: 456 Skąd: POZnan*
#1 Wysłany: 2010-05-25, 14:28 pytania o lumi
Tym razem chciałem Was wypytać o lumi:
1. gdzie można kupić dobrej jakości lumi (jakoś nie potrafię sobie poradzić z dotarciem do tych informacji)
2. rozumiem, że lumi przygotowuje się samodzielnie mieszając ją z czymś?
3. lumi występują w różnych kolorach - to wiem ale czy spotkaliście się może z taką, która jest bezbarwna za dnia ale świeci w ciemności? albo taką, która jest czerwona za dnia i świeci na czerwono w ciemności albo taką, która jest biała za dnia i świeci na biało w ciemności?
4. czym nakładacie lumi?
będę wdzięczny za wszelkie odpowiedzi
Ritter [Usunięty]
#2 Wysłany: 2010-05-25, 18:38
Aż tak mocno nie siedzę w lumi. Póki co staram się opanować werki. Znalazłem jedną farbę
luminescencyjną Revell Night Color - farba modelarska. Świeci na zielono a za dnia ma kolor perłowy. Z innymi kolorami jest już gorzej. Widziałem jeszcze proszek świecący na zielono i niebieski. Wtedy rozrabia się go z farbą i rozcieńczalnikiem i nakładamy. Z tym, że pigment tłumi świecenie dlatego raczej nie polecam czarnej farby i tego proszku w połączeniu.
Najlepsze efekty są z farbą z dodatkiem trytu ale chyba obecnie są one nie do dostania. Chyba, że jakieś pozostałości z lat '60 lub wcześniejszych. Jednak wtedy z powodu połowicznego rozpadu trytu (czas połowicznego rozpadu ~12.3roku) efekt będzie nie powalający na kolana.