Pomógł: 1 raz Dołączył: 20 Paź 2014 Posty: 115 Skąd: Ostrowiec Św.
#1 Wysłany: 2015-01-26, 22:13 Zakupy z zagranicy (wus)
Chciałbym zapytać czy ktoś z Was robił zakupy zegarków z forum http://forums.watchuseek.com i czy jest to bezpieczne? Pojawiają się tam zegarki które na naszym rynku ciężko znaleźć (mam na myśli używane). Na co zwrócić uwagę kupując tam zegarek? Wiem, że przypadku użytkowników z terenu EU nie ma ryzyka naliczenia cła. Domyślam się również, że płatność paypal jest wskazana? Inna sprawa to konto paypal. Osobiście go nie posiadam ale czytałem, że np. Rudolf zajmuje się pomocą w zakupach poprzez paypal i sprowadzaniu towaru z zagranicy. Jednak on działa jako firma, więc czy w tym przypadku nie będzie musiał doliczyć 23% vat co czyni taki zakup praktycznie nieopłacalny? Czy lepiej poprosić o pomoc osobę prywatną? Jeśli są jeszcze jakieś sprawy o których powinienem wiedzieć to prosiłbym o pomoc.
bow Klon Właściciela Pola Ryżowego Wujek/Zbok brązowy
Edit:
Santino, chyba 0%? Sprzedając wystawił Cię do wiatru? W takich przypadkach jest szansa na odzyskanie kasy z paypal?
Hjegjemonu padł raczej ofiarą połączonych sił - złego pakowania sprzedawcy i przylepnych łap osób u przewoźnika i to cholera wie którego...
A ja złego słowa na celników nie powiem, a myślałem raczej o tego typu sytuacjach, gdy sprzedający wyraźnie nie chce Ci sprzedać zegarka i w ogóle nie zamierza z Tobą gadać, a jednak i tak ten zegarek udaje się kupić...
Bo o banałach, że nie wyśle do Polski to nawet nie będę gadał, to zasadniczo przedszkole kupowania...
Pies czy kot?: pies Pomógł: 33 razy Wiek: 48 Dołączył: 23 Cze 2013 Posty: 2203 Skąd: Warszawa
#10 Wysłany: 2015-01-26, 23:01
ja do tej pory kupiłem z 10, cło zapłaciłem za pierwszy
być może to kwestia perswazji, ale jeśli deklarowałem risk po mojej stronie i (koniecznie) przesyłkę z trackingiem to wszyscy zadeklarowali żądaną wartość
wszystkie zegarki doszły
najtańsze wysyłki
Small Flat Rate Box 23,50 usd (tylko grubość do 4 cm, ale jeden magik mi nawet pudełko od Seiko rozłożył, że weszło)
first class też 23,50, może być większe pudło, tylko idzie dłuugo
w obu tracking szczątkowy
no i jest jeszcze polamer,ale jeszcze nie byłem zmuszony korzystać
Pomógł: 1 raz Dołączył: 20 Paź 2014 Posty: 115 Skąd: Ostrowiec Św.
#13 Wysłany: 2015-01-26, 23:12
Dzięki! To trochę mi się rozjaśniło. A jak wygląda sprawa kiedy ktoś zrobił nas w bambuko i zegarka nie wysłał? Jak wyglądają mechanizmy zwrotu kasy z paypal? Tzn. https://www.paypal.com/pl...ity/buy-offebay konkretnie punkt 3. Co rozumieją przez przekształcenie sporu w roszczenie?
Ostatnio zmieniony przez Bonthyc 2015-01-26, 23:19, w całości zmieniany 1 raz
W większości przypadków sprzedawcy również zależy na sukcesie transakcji.
Raz po spór/roszczenie na PP są upierdliwe i po co to komu, dwa, że kupujący może obsmarować na forumie takiego sprzedawcę i wtedy kolejne sprzedaże nie będą szły...