Taką kieszonkę chciałem tutaj pokazać.
Jest ze mną od ... wielu lat i czasami nawet była w użyciu. Kupiona na jednej z pierwszych giełd staroci organizowanej na warszawskim Mariensztacie.
Z racji wzoru oczywistym jest, że zyskała u mnie miano „Chłopskiego”.
Podpis grawera na kopercie - a/h u q/g uenim. Koperta podwójna, metalowa |(niestety zaczyna ją żreć korozja ale do zdjęć nieco oczyściłem).
Tarcza porcelanowa w stanie niemal idealnym. Zmiana wskazówek po wyciągnięciu wichajstra z prawej strony od koronki. Godzinę zmieniamy kręcąc koronką
Mechanizm w bardzo dobrym stanie- chociaż zdecydowanie domaga się czyszczenia i smarowania bo nie ukrywam, że „nieco” swoje „kieszonki” zaniedbałem. Zwróćcie uwagę, że śrubki są w kolorze rubinów! Taki detal a cieszy
Jestem przekonany, że pochodzi ze strefy francuskojęzycznej ale i niewiele więcej mogę o niej powiedzieć.
Może ktoś dorobi do niego jakaś historię albo nawet jakieś domniemania będzie miał?
Blaz [Usunięty]
#2 Wysłany: 2010-06-19, 20:48
Przepraszam na wstępie za OT, ale cieszę się, że udało się wkleić zdjęcia.
Kubek [Usunięty]
#3 Wysłany: 2010-06-20, 17:18
Dzięki za porady
Blaz [Usunięty]
#4 Wysłany: 2010-06-20, 18:35
Do usług.
Mam nadzieję, że w kwestii tego zegarka też ktoś pomoże.
Pies czy kot?: pies Pomógł: 7 razy Wiek: 31 Dołączył: 19 Mar 2010 Posty: 5768 Skąd: ta Pani tutaj?
#5 Wysłany: 2010-06-21, 00:16
A po czym wnioskujesz,ze jest francuski?Napisy "Avance" i "Retard" maja tez mechanizmy innych firm,jesli na tym bazujesz swoja ocene (-;
Werk wyglada solidnie,kamien na kole centralnym,na dodatek osadzony w szatonie.
_________________ "Let's plot log against log. It's a physicist's favourite plot, since everything looks straight... "
Kubek [Usunięty]
#6 Wysłany: 2010-06-21, 07:30
w tekście napisałem, że ze strefy francuskojęzycznej - bo wszystkie napisy: podpis grawera, na mechaniźmie i kopercie są właśnie w tym języku natomiast w tytule być może nieco się rozpędziłem