Doprecyzuję wymagania:
- łocz do codziennego męczenia, do garniaka, koszuli, koszulki polo i ew. t-shirta; tak do momentu, w którym obowiązki przejmuje g-shock . mało "bling" - raczej stal niż złoto;
- automat zdecydowanie;
- pasek zdecydowanie - zegar ma dobrze wyglądać na pasku, nie przepadam za brandzoletami ;
- rozmiar minimum 42 mm i zdecydowanie nie boję się większych - nadgarstek 20 cm, jak i sama dłoń dość spora (47 mm MM siedzi dobrze );
- względny ład i porządek na tarczy - wymagana data, ale nie odstraszają mnie różne dodatkowe wskazowki, typu dzień tygodnia, miesiąc, power reserve, wieczny kalendarz;
- SAR mile widzany ;
- najchętniej jasna lub kremowa tarcza;
- WR mile widziany, ale pływał w nim nie będę.
Budżet do 2k zł ...
Idealny byłby SARB017 ale jest sporo za mały (mierzyłem, niestety rączka za duża )
Dobry i mieszczący się w budżecie (ale nie ma daty) wydaje się być:: Atlantic Worldmaster "The Original" 1888 ale tego nie mierzyłem.
Seikacze, Orienty i Orien Starsy proponowane w wątku Bartka wydają mi się zbyt eleganckie ... (nie miałem doświadczeń na żywo).
Pomożecie?
Ostatnio zmieniony przez kubedes 2013-08-12, 23:42, w całości zmieniany 1 raz
Pomógł: 24 razy Dołączył: 05 Maj 2012 Posty: 2866 Skąd: Poznań
#2 Wysłany: 2013-08-13, 01:22
Miałem podobne założenia i kupiłem Schaumburga Conceptum, bo akurat się trafił w sensownej cenie.
Model już chyba nieprodukowany, ale nadal sprzedawany. Cenom oficjalnym nie należy wierzyć, można go było kupić za jakieś 2 tysie i chyba nadal można jakby się uprzeć - czyli zmieściłbyś się w budżecie.
Rozmiar chyba 43mm, w środku to co zwykle (ETA 2824 czy inna Sellita SW-200).
Estetycznie nieco przypomina IWC Inżyniera, co może być wadą lub zaletą - zależnie od podejścia.
Niezły pomysł na zegarek "do wszystkiego", jeśli komuś pasuje ten rozmiar.
Fota z sieci:
Fota na nadgarstku 18,5-19:
Edit: niezłą budżetową alternatywą może być Parniak Portugalec, tylko że on nie ma daty...
No to może Parniak Dziurbilą Retrograde, ma parę dodatkowych wskazówek.
pozdrawiam
Narfas
Ostatnio zmieniony przez Narfas 2013-08-13, 01:28, w całości zmieniany 1 raz
Tego twojego z bazarku sam bym chętnie przechwycił, ale chwilowo pusto w kieszeni.
Już zdjąłem z bazarku, ale i tak mnie skorumpował miłośnik na Kizi
[ Dodano: Wto 13 Sie, 2013 14:41 ]
Narfas napisał/a:
Estetycznie nieco przypomina IWC Inżyniera, co może być wadą lub zaletą - zależnie od podejścia.
Niezły pomysł na zegarek "do wszystkiego", jeśli komuś pasuje ten rozmiar.
Tak mi się skojarzyło takie nieco podobne Candino - jest wersja z automatem, jest i kwarcowa - w sumie brakuje mi takiego sportowego EDC
Nieco tańszy od tego Schaumburga, a kwarcyk to już w ogóle grosze
Pies czy kot?: pies Pomógł: 317 razy Dołączył: 19 Lut 2010 Posty: 28712 Skąd: ...
#11 Wysłany: 2013-08-13, 14:03
Candino są świetne, mam już 3 szt, dwa mają powyżej 44mm i jeden "mikrus", który ma 41mm
Ale imho ten powyżej, przy polerowanej kopercie, jako edc niebałdzo mi się widzi .. Chyba, że ktoś lubi sobie popracować magicznymi ściereczkami ..
Pasek mocowany chyba na podwójne teleskopy.
Ostatnio zmieniony przez Tomek 2013-08-13, 14:04, w całości zmieniany 1 raz
Machu Klon Właściciela Pola Ryżowego Duże jest piękne:D
Pomógł: 122 razy Wiek: 38 Dołączył: 10 Maj 2011 Posty: 14432 Skąd: Gliwice
#12 Wysłany: 2013-08-13, 14:14
Jak na mój gust, to ten Candino i Orient Star sa zbyt eleganckie jako zegarek codzienny- niemniej ma to bezposredni zwiazek ze stylem ubierania, wiec wielu napewno spasuje
przy polerowanej kopercie, jako edc niebałdzo mi się widzi
Mając zawsze co najmniej kilka zegarków na zmianę, niespecjalnie rozumiem problem nadmiernego rysowania się polerowanych zegarków A Ty to zdaje się masz nawet kilkadziesiąt
Pies czy kot?: pies Pomógł: 317 razy Dołączył: 19 Lut 2010 Posty: 28712 Skąd: ...
#14 Wysłany: 2013-08-13, 14:20
Iks napisał/a:
Mając zawsze co najmniej kilka zegarków na zmianę, niespecjalnie rozumiem problem nadmiernego rysowania się polerowanych zegarków
Ale to ma być EDC
Iks napisał/a:
A Ty to zdaje się masz nawet kilkadziesiąt
Ale polerowane można policzyć na palcach jednej ręki
EDYTA: właśnie coś sprawdziłem
Moje wszystkie Candino nie mają tego napisu pod logiem "Swiss Watch" Skandal, co najmniej - 100 do prestiżu , mój świat runął w gruzy
Ostatnio zmieniony przez Tomek 2013-08-13, 14:24, w całości zmieniany 1 raz