Chciałem mieć pasek w prostym wojskowym stylu, który komponował by się z Amfibią Beczką i też wyglądał vintage.
Postanowiłem wykonać go własnoręcznie.
Pierwsza myśl to zrobić amostrap, tylko skąd wziąć starą ładownicę jako dawcę skóry?
Gdybym już ją miał to przecież szkoda było by ją zniszczyć.
„Projekt starocie” popełniony przez nick555 uświadomił mi gdzie mam gdzie szukać .
Parę starych troków trzymałem od lat wiedząc, że na pewno kiedyś się przydadzą,
z nich pochodzi inspiracja wyglądu paska i klamra, skóra 3mm grubości z odzysku .
Po wycięciu i sklejeniu wyglądało to tak
Potem malowanie, nasączanie preparatami zmiękczającymi i konserwacja woskiem.
Dzięki tym zabiegom pasek stał się mięciutki i wygodny w noszeniu.
Zamiast nitu zastosowanego w troku, w pasku dałem inny element podnoszący militarność wyrobu
Szwy to nie są proste rzeczy, muszę potrenować przy następnych paskach.
Ostatnio zmieniony przez Ciech 2013-07-22, 18:34, w całości zmieniany 3 razy
Pies czy kot?: pies Pomógł: 61 razy Wiek: 44 Dołączył: 20 Lut 2010 Posty: 8913 Skąd: Bełsznica/Lublin
#2 Wysłany: 2013-07-22, 13:55
Pod szew wygnieć slad, czymkolwiek, nawet końcem łyżeczki. Będzie łatwiej. A, i jak od spodu masz gołą mizdrę, tylko zaolejowaną, wygładź ją jakimś plastikiem, będzie przyjemniej dla ręki i estetycznej. A tak, "good job"!
_________________ FORZA Robert! RK WRT
Ratler Wściekły I Klon Właściciela Kilku Fabryk Ryżu Forumowy Pajacyków
Pies czy kot?: pies Pomógł: 36 razy Wiek: 52 Dołączył: 08 Lut 2012 Posty: 15991 Skąd: Zabrze
#3 Wysłany: 2013-07-22, 14:20
co to jest goła mizdra
_________________ Bo każdy z nas ma tu jakąś swoją niszę. Jeden lubi kwarce, inny vintage. Inny tworzy tarcze sygnowane swoim inicjałem. I piękno pasji polega na tym, że wszyscy się tu mieszczą i wszyscy wzajemnie swoją pasję szanują.
goTomek Klon Właściciela Kilku Fabryk Ryżu Poprawny niepoprawny
Pomógł: 102 razy Wiek: 56 Dołączył: 07 Sty 2013 Posty: 15148 Skąd: z okolicy
#7 Wysłany: 2013-07-23, 06:28
Jak widać, Ciniol pamięć też ma krótką
_________________ Some of them want to abuse you
Some of them want to be abused
#8 Wysłany: 2013-07-23, 10:01
o mizdrze raczej nie rozmawialiśmy tylko kiedyś o niciach do szycia. A i rozmawialiśmy też o tym rodzaju skory który nie możesz kupić ze względów rodzinnych
Ciech a mógłbyś pokazać nabój od spodu? Czym tniesz łuskę - dremel czy piłka modelarska?
[ Dodano: 2013-07-23, 11:03 ]
goTomek napisał/a:
Jak widać, Ciniol pamięć też ma krótką
te GoldBoy ewentualnie Cygan
_________________ Bo każdy z nas ma tu jakąś swoją niszę. Jeden lubi kwarce, inny vintage. Inny tworzy tarcze sygnowane swoim inicjałem. I piękno pasji polega na tym, że wszyscy się tu mieszczą i wszyscy wzajemnie swoją pasję szanują.
Ostatnio zmieniony przez Ratler Wściekły I 2013-07-23, 10:02, w całości zmieniany 1 raz