#1 Wysłany: 2013-05-20, 12:59 Zegarek na prawym nadgarstku
Zawsze się zastanawiałem czy noszenie zegarka na prawym nadgarstku to jakieś faux pas w kręgu ludzi "z branży"?
Osobiście jestem leworęczny i noszenie zegarka na lewym nadgarstku jest dla mnie niewygodne i sprawia notoryczne kontakty z elementami otoczenia.
P.S. Jeżeli nie ten dział to proszę o przeniesienie. Jeżeli taki temat był lub uznacie, że jest bez sensu to kosz.
Szymon [Usunięty]
#2 Wysłany: 2013-05-20, 13:01
Nie zauważyłes w nadgarstkowych że niektórzy koledzy z forum tez noszą na prawym?
Na przykład Dorian06 nosi na prawym i nikt go nie szykanuje (czasami ktoś powie żeby się fokał za tego TAGa, ale jakby nosił na lewym to byłoby to samo )
IMO nosisz jak Ci wygodnie. Nie chodzi przecież o to żebys się męczył jeśli Ci na lewym nadgarstku przeszkadza. A jeśli winszujesz sobie nosić na kostce, to też nikt nie powinien się czepiać. Mam kolegę (nie "z branży") który nosi zegarek naręczny zaczepiony na lince (za teleskop) jako wisiorek i nikt mu z tym problemów nie robi i moim zdaniem nie powinien - jak mu tak wygodnie, to jego sprawa.
Ostatnio zmieniony przez Szymon 2013-05-20, 13:04, w całości zmieniany 2 razy
Pomógł: 90 razy Wiek: 62 Dołączył: 09 Lut 2010 Posty: 31014 Skąd: Zielona Góra
#5 Wysłany: 2013-05-20, 13:13
Ja nosiłem zegarek na prawym nadgarstku przez wiele lat, do momentu kiedy w 2001 roku złamałem jakąś kostkę w prawym nadgarstku i przez 3 miesiące miałem założony gips, wtedy zacząłem nosić na lewym i tak mi do dzisiaj zostało.
Pies czy kot?: pies Pomógł: 4 razy Wiek: 49 Dołączył: 07 Cze 2011 Posty: 1717 Skąd: Wlkp
#7 Wysłany: 2013-05-20, 13:21
Moim zdaniem jedynym sensownym wytłumaczeniem jest to iż osoby praworęczne noszą na lewym nadgarstku z uwagi na fakt, że wszelkie prace wykonują prawą ręką, zatem zegarem mechaniczny jest mniej narażony na uszkodzenie (np. wbijanie gwoździ czy coś tam w ten deseń) ....
_________________ It's better to burn out than to fade away ...
Pomógł: 90 razy Wiek: 62 Dołączył: 09 Lut 2010 Posty: 31014 Skąd: Zielona Góra
#11 Wysłany: 2013-05-20, 13:32
Siłą rzeczy praworęczna osoba wykonuje więcej ruchów prawą ręką, automatycznie więc i mechanizm automatu częściej pracuje.
#12 Wysłany: 2013-05-20, 13:34
Emre napisał/a:
btw. wyczytałem gdzieś jeszcze, że noszenie automatu na prawym nadgarstku powoduje szybsze zużywanie mechanizmu. prawda czy mit?
Oczywiście, poza tym noszony na prawym późni się ponad 90s./dobę co drugi dzień, staje (mu) dwa razy dziennie w przypadkowych porach, a poza tym szybciej wyciera się powłoka PVD, a jak jej przypadkiem nie ma to koroduje
_________________ Some of them want to abuse you
Some of them want to be abused
#13 Wysłany: 2013-05-20, 13:36
Svedos napisał/a:
Siłą rzeczy praworęczna osoba wykonuje więcej ruchów prawą ręką, automatycznie więc i mechanizm automatu częściej pracuje.
Pewnie tak, choć prawie nigdy druga ręka nie jest w zupełnym spoczynku, a do obrotu rotora naprawdę niewiele trzeba wysiłku. Podejrzewam zatem, że ręka ma minimalny lub żaden wpływ na zużycie. Już bardziej grozić na ręce "użytkowej" mogą silne wstrząsy.
_________________ "Sracz był oddalony od wyra, szło się w deszczu. Gówniane to były czasy."
Ja tam jestem leworęczny i noszę "tradycyjnie, na lewym nadgarstku. O nic nie zahaczam - ruchy lewej ręki mam niejako lepiej skoordynowane. Kiedy zakładam na prawą zawsze o coś zawadzę, bo "nie jest przyzwyczajona" że coś od niej odstaje.