Objaw: zegarek daje się nakręcać, o ile robi się to "delikatnie". Przy użyciu ciut większej siły koronka "zrywa" i obraca się bez oporu. Nie daje się nakręcić sprężyny do końca, gdy siła wymagana do dalszego nakręcania rośnie, koronka obraca się bez oporu
Mam nadzieję, że opisałem to zrozumiale
Proszę o pomoc. Co może być przyczyną? Czy to może być poważna usterka? Zegarek, bynajmniej, nie jest zbyt wartościowy (pod każdym względem), nie wiem czy jest sens angażować majstra
Można zrobić samemu.
Ew przyczyny:
Uszkodzona półbeczka, luźne śruby na kołach przekładni lub mostka albo jednej brakuje, uszkodzony jest jeden z zaczepów sprężyny w bębnie.
Przyjrzeć się pracy przekładni przy nakręcaniu.
Dokręcić śruby.
Wyjąć bęben sprężyny, otworzyć go, wyjąć sprężynę obejrzeć zaczepy, podgiąć oczko zaczepu na osi bębna.
A co to za zegar?
Maras68 [Usunięty]
#3 Wysłany: 2013-04-18, 07:16
niech zgadnę TAO pilot , mam ten sam problem po roku użytkowania i to nieczęstego...
niech zgadnę TAO pilot , mam ten sam problem po roku użytkowania i to nieczęstego...
Eeee... nie... HMT Janata mam go może z miesiąc. W sumie, to on na gwarancji jest, ale w Indiach
[ Dodano: 2013-04-18, 09:35 ]
leobol napisał/a:
Można zrobić samemu.
Ew przyczyny:
Uszkodzona półbeczka, luźne śruby na kołach przekładni lub mostka albo jednej brakuje, uszkodzony jest jeden z zaczepów sprężyny w bębnie.
Przyjrzeć się pracy przekładni przy nakręcaniu.
Dokręcić śruby.
Wyjąć bęben sprężyny, otworzyć go, wyjąć sprężynę obejrzeć zaczepy, podgiąć oczko zaczepu na osi bębna.
A co to za zegar?
Dzięki za odpowiedz. Nie wygląda źle, może zaniosę go do zegarmajstra.
Dobre pytanie. Moja Pierwsza Żona odbierała od człowieka, który przyjmuje zegarki do naprawy, ale chyba sam nie naprawia. Uśmiechnął się i powiedział: 20 zł kosztuje... i tyle... (powyżej 30-40 zł dzwoniłby po akceptację)
Szczegółów, niestety, nie znam, ale wnioskuję po cenie, że raczej nic poważnego...
W każdym razie, działa wyśmienicie, jestempanzadowolony
[ Dodano: 2013-05-07, 23:33 ]
Hmm.... podczas nakręcania odkryłem, że jest inna koronka niż była... sprawdziłem na zdjęciach, różni się niewiele, ale jest inna