Poprzedni temat «» Następny temat
Casio z funkcją Wave Ceptor - czas zimowy i letni.
Autor Wiadomość
Bimberek 
Ryżowy Długiego Marszu


Pomógł: 5 razy
Wiek: 64
Dołączył: 31 Sty 2013
Posty: 1095
Skąd: z innego wymiaru
 #1  Wysłany: 2013-04-01, 10:01   Casio z funkcją Wave Ceptor - czas zimowy i letni.

Witam.
Zbytnio się nie rozciulając ;)
Mam CASIO WAVE CEPTOR WV-59DE 1Axxx.
Byłem zadowolony do wczoraj, przed przejściem z czasu zimowego na letni - dla mnie zupełnie bez sensu jest ta zmiana czasu.
Ale skoro nastąpiło to przejście, to trzeba przestawić zegarki.
Swój przestawiłem ręcznie, bo mi niemiaszki nie przesłali drogą radiową aktualizacji.
Może oni "jadą" dalej według "starego" czasu ?
Tak na marginesie, czy jak jest zmiana czasu to ta zmiana jest na całym świecie, czy tylko występuje w pewnych obszarach kuli ziemskiej ?
Jak wcześniej napisałem, zmieniłem ręcznie, i znaczek w dolnym prawym rogu znikł, ale o północy był prawdopodobnie impuls korygujący czas, a pochodzący z Meinflingen pod Frankfurtem, bo tak mam ustawione, i znów mam stary czas na wskazaniu sikora.
Jak ustawić właściwie sikor, na który nadajnik, aby wskazanie czasu było aktualne ?
Za wszelkie porady będę bardzo wdzięczny.
 
 
pasti 
Właściciel Krajowego Kartelu Ryżowego
japoński kwarcownik


Pies czy kot?: kot
Pomógł: 43 razy
Wiek: 42
Dołączył: 25 Cze 2011
Posty: 4523
Skąd: Bydgoszcz
 #2  Wysłany: 2013-04-01, 11:34   

Jak masz wszystko dobrze ustawione to powinno przejść automatycznie.
JA rano miałem wg nowego czasu :))


Sprawdź czy masz utawione zmienianie na letni czas w zegarku
/znaczek DST/

http://ftp.casio.co.jp/pu...t/en/qw3053.pdf

/na 3 stronie w lewym górnym rogu jest opisane jak ustawić - łącznie z obrazkiem ;) /
Wkleiłem poniżej

o toggle a city code time between Standard Time and Daylight Saving Time
1. In the World Time Mode, use
D
to display the city code
(time zone) whose Standard Time/Daylight Saving Time
setting you want to change.
2. Hold down
A
to toggle Daylight Saving Time (DST indicator displayed) and Standard Time (DST indicator
not displayed).

The
DST
indicator will appear whenever you display a
city code for which Daylight Saving Time is turned on.

Note that the DST/Standard Time setting affects only the
currently displayed city code. Other city codes are not
affected.
DST indicator
_________________
World Wide Watches
 
 
Bimberek 
Ryżowy Długiego Marszu


Pomógł: 5 razy
Wiek: 64
Dołączył: 31 Sty 2013
Posty: 1095
Skąd: z innego wymiaru
 #3  Wysłany: 2013-04-01, 15:17   

OK
Dzięki, ustawiłem już, ale bardziej na macanego.
DST też mi się już wyświetla.
Poczekam do jutra, i zobaczę czy trzyma się już czasu letniego, i czy łapie sygnał z rajchu.
Mam chyba gdzieś taką instrukcję i po polsku, tylko ją muszę odszukać, bo po angielsku to :shock: ło matko i córko, co łoni tam wypisują że ja nic nie kumam.
Kiedyś obowiązkowym był j. rosyjski :oops: i było to bardzo dawno hmmm
_________________
Od muzyki piękniejsza jest tylko Cisza.
***** ***
 
 
Seven 
Starszy Ryżowy
Kwarcoholik


Pomógł: 5 razy
Dołączył: 21 Lip 2012
Posty: 730
Skąd: Far East
 #4  Wysłany: 2013-04-01, 16:11   

Jeśli na ekranie masz DST i czas jest poprawny to tak już zostanie.

Cała Europa z czasu CET na CEST przechodzi dokładnie o tej samej godzinie, dlatego też wszystkie zegarki Casio są tak ustawione, by w "naszej" strefie odbierać sygnał o godzinie 2:00 (od dziś o 3:00).
_________________

 
 
emster
[Usunięty]

 #5  Wysłany: 2013-04-01, 16:28   

Bimberek, jak chcesz, podeślij mi na pewu maila, mami jakąś instrukcję do gieszoka - pewnie większość funkcji działa podobnie.
 
 
pasti 
Właściciel Krajowego Kartelu Ryżowego
japoński kwarcownik


Pies czy kot?: kot
Pomógł: 43 razy
Wiek: 42
Dołączył: 25 Cze 2011
Posty: 4523
Skąd: Bydgoszcz
 #6  Wysłany: 2013-04-01, 17:22   

Bimberek napisał/a:
OK
Dzięki, ustawiłem już, ale bardziej na macanego.
DST też mi się już wyświetla.
Poczekam do jutra, i zobaczę czy trzyma się już czasu letniego, i czy łapie sygnał z rajchu.
Mam chyba gdzieś taką instrukcję i po polsku, tylko ją muszę odszukać, bo po angielsku to :shock: ło matko i córko, co łoni tam wypisują że ja nic nie kumam.
Kiedyś obowiązkowym był j. rosyjski :oops: i było to bardzo dawno hmmm


Tamten tekst angielski skopiuj i wklej np. do google tłumacz ;)
Można też nie czekać do nocy i ręcznie wywołać kalibrację w każdej chwili.
_________________
World Wide Watches
 
 
Bimberek 
Ryżowy Długiego Marszu


Pomógł: 5 razy
Wiek: 64
Dołączył: 31 Sty 2013
Posty: 1095
Skąd: z innego wymiaru
 #7  Wysłany: 2013-04-01, 20:53   

Dziękuję emster, już pobrałem z sieci tą instrukcję, właśnie dla modułu 3053, bo taki numer jest :głową w mur: na przykręcanym śrubkami deklu.
Jest po polsku, tak że dam chyba już radę, założę tylko mocniejsze szkła :shock: bo jakość druku jest fatalna.

I już nie wiem, czy mi oczy łzawią od czytania tej instrukcji, czy ze wzruszenia :/

Kurcze, miałem tą instrukcję kiedyś, ale sobie jej nie druknąłem i gdzieś zaginęła przy przenoszeniu plików pomiędzy systemami.

Tak, zgadza się pasti można wymusić tą kalibrację, ale zobaczę już jutro, czy wskaźnik aktywności połączenia z atomowym wzorcem czasu uaktywni się w nocy i rano zobaczę go na czarno.

[ Dodano: 2013-04-02, 07:37 ]
Sorry że jeden post pod drugim, ale jest źle :wkurzony:
Wczoraj jeszcze ustawiłem miasto LON, abym miał nazwy tygodnia wyświetlane po angielsku, a ten kwadratowy łeb przestawił się w nocy na sygnał z Niemiec, wyświetla czas zimowy i nazwy tygodnia po niemiecku.
Ta instrukcja jest chyba dla bardziej rozgarniętych niż ja, bo jak pamiętam, nawet miałem problem z ustawieniem daty roku.
Dopiero na konkurencyjnym forum poradził mi jeden z userów aby pięć, czy nawet sześć razy (już nie pamiętam) wciskać jeden z przycisków, wówczas można datę roku zmienić.
Walczę zatem dalej :złośliwiec:
Ostatnio zmieniony przez Bimberek 2013-04-01, 20:56, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
adventure 
Starszy Ryżowy
Użyszkodnik


Pies czy kot?: kot
Pomógł: 5 razy
Wiek: 46
Dołączył: 07 Sty 2012
Posty: 693
Skąd: Radomsko
 #8  Wysłany: 2013-04-02, 21:14   

No jak ustawiłeś miasto LON, to jak bum-cyk-cyk będziesz miał godzinę do tyłu. Takie są odwieczne prawa natury ;)
A tak na serio - ustaw strefę czasową na Warszawę czy inny Berlin i będzie OK.
_________________
http://www.adventurewrites.com
https://www.instagram.com/adventurewrites
 
 
Cezar 
Klon Ryżowego Długiego Marszu
MARUDA i MENDZIARZ


Pies czy kot?: pies
Pomógł: 51 razy
Dołączył: 01 Kwi 2011
Posty: 12903
Skąd: mapenzi
 #9  Wysłany: 2013-04-02, 21:28   

adventure napisał/a:
na Warszawę czy inny Berlin

Ostatecznie Paryż cool
 
 
adventure 
Starszy Ryżowy
Użyszkodnik


Pies czy kot?: kot
Pomógł: 5 razy
Wiek: 46
Dołączył: 07 Sty 2012
Posty: 693
Skąd: Radomsko
 #10  Wysłany: 2013-04-02, 22:02   

Naturalnie proszpana. Naturalnie cool
_________________
http://www.adventurewrites.com
https://www.instagram.com/adventurewrites
 
 
Bimberek 
Ryżowy Długiego Marszu


Pomógł: 5 razy
Wiek: 64
Dołączył: 31 Sty 2013
Posty: 1095
Skąd: z innego wymiaru
 #11  Wysłany: 2013-04-05, 10:26   

adventure napisał/a:
No jak ustawiłeś miasto LON, to jak bum-cyk-cyk będziesz miał godzinę do tyłu. Takie są odwieczne prawa natury ;)
A tak na serio - ustaw strefę czasową na Warszawę czy inny Berlin i będzie OK.


Warszawy nie ma w indeksie miast możliwych do ustawienia.
Najbliższe i występujące w pamięci zegarka to Londyn i Berlin, ale jak ustawię Berlin to nazwy dni tygodnia wyświetlają się po niemiecku.
Tak jest w przypadku ustawienia lokalizacji innych miast - Francja, będą te nazwy po francusku.
Nastąpi też przesunięcie warszawskiego/polskiego czasu do strefy ustawionej, czyli będzie wyświetlany czas +/- w sekundach, minutach lub nawet godzinach w stosunku do "panującego" w Polsce.
To trochę dziwne, bo przecież przesunięcie czasu z zimowego na letni jest chyba przyjęte i w Niemczech i w Anglii.

Ja widzę tylko jedno wytłumaczenie tej sytuacji - popsuł im się atomowy wzorzec czasu :))

Wczoraj wyłączyłem (off) DST, i w nocy, a nawet na wymuszeniu brak było połączenia synchronizującego z atomowym wzorcem czasu.
Czas jest taki jaki ustawiłem, czyli poprawny, ale brakuje jego korekcji.

Zatanawiam się jeszcze nad jednym, czy tylko ja ma takie jazdy ? bo nikt nie porusza tego tematu w stosunku do zegarków wskazówkowych.
_________________
Od muzyki piękniejsza jest tylko Cisza.
***** ***
 
 
Fazi 
Kulis Reloaded


Pies czy kot?: pies
Pomógł: 61 razy
Wiek: 56
Dołączył: 09 Lut 2010
Posty: 32041
Skąd: Polska Pd. B
 #12  Wysłany: 2013-04-05, 10:39   

Musisz się lepiej wgłębić w instrukcję chyba...
Coś mi nie pasuje z tą zmianą strefy/miasta i zmianą języka wyświetlania...

Mój Oceanus też się nie zsynchronizował w ostanią sobotę/niedzielę - czym zaskoczył mnie okrutnie, ale okazało się, że tam gdzie stoi na ekspozytorze, nie dochodzi sygnał aktualizujący.

Przeniesiony na parapet okna od zachodniej strony :facepalm: :facepalm: od razu (przy następnej nocnej sesji aktualizacyjnej) ustawił się jak należy :idea: :idea:
_________________
Pozdrawiam
Krzysiek/Fazi64

____________________________________
...Nec Hercules contra plures...
 
 
Bimberek 
Ryżowy Długiego Marszu


Pomógł: 5 razy
Wiek: 64
Dołączył: 31 Sty 2013
Posty: 1095
Skąd: z innego wymiaru
 #13  Wysłany: 2013-04-05, 10:54   

Silnik forum nie przyjmuje plików pdf, bo bym wkleił la instructione, może by koś z Was wpadł na pomysł, jak to zrobić.
I co najgorsze, ta instrukcja jest po polsku, a ja niemiec plask
_________________
Od muzyki piękniejsza jest tylko Cisza.
***** ***
 
 
emster
[Usunięty]

 #14  Wysłany: 2013-04-05, 10:59   

Bimberek napisał/a:

To trochę dziwne, bo przecież przesunięcie czasu z zimowego na letni jest chyba przyjęte i w Niemczech i w Anglii.

Wczoraj wyłączyłem (off) DST, i w nocy, a nawet na wymuszeniu brak było połączenia synchronizującego z atomowym wzorcem czasu.

W Anglii i Niemczech czas przesuwają, ale Berlin jest w strefie czasowej +1 w stosunku do czasu Londynu. Warszawa, Berlin, Rzym i to pomiędzy jest w tej samej strefie. Zobacz:
http://24timezones.com/

Może mieć znaczenie to, jak zegarek leży. Mój nie che łapać sygnału wzorca w innej pozycji, jak tarczą do góry (wyjątkowo udawało się to w innych ułożeniach, ale to były wręcz incydenty).
 
 
Bimberek 
Ryżowy Długiego Marszu


Pomógł: 5 razy
Wiek: 64
Dołączył: 31 Sty 2013
Posty: 1095
Skąd: z innego wymiaru
 #15  Wysłany: 2013-04-05, 11:58   

Z tej mapki, za którą serdecznie dziękuje, wynika że Londyn ma przesunięcie 1h.
I to by się zgadzało, bo skoro wymuszam synchro to czas pokazuje mi jak u angoli, czyli godzinę do tyłu.
Muszę zrezygnować zatem z dni tygodnia wyświetlaną po angielsku i opanować "nazewnictwo" niemieckie.
Z wymuszeniem synchronizacji nie ma problemu, sikor łapie sygnał przy oknie jak pelikan.
Ok, to zaraz sprawdzę jak się czas koryguje w strefie niemieckiej, i czy będzie poprawnie wyświetlany również dla Polski.

[ Dodano: 2013-04-05, 12:20 ]
Dziękuję kumotry za pomoc pifko
Sygnał przyjęło z atomowca i zindeksowało pokazując ikonę łącza z nadajnikiem.
Oczywiście DST musi być włączone.
Nie wiem czemu zasugerowałem się tym, że czas w GB jest taki sam jak w Polsce hmmm
Ale jest już OK.

Przy okazji zlokalizowałem funkcję za pomocą której przestawia się datę roku.
Nie trzeba klikać ileś tam razy na przycisk C, wystarczy z Menu wybrać opcję przy której na dolnym wyświetlaczu pojawia się migająca końcówka daty roku z taką zakrzywioną w górę strzałką np. 07 = 2007 i wystarczy już później przyciskami B lub D wybrać poprawną cyfrę np. 13 = 2013 (rok).
Ostatnio zmieniony przez Bimberek 2013-04-05, 12:25, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Charcoal2 Theme © Zarron Media modified for Przemo by joli
Wersja mobilna forum