Pies czy kot?: pies Pomógł: 317 razy Dołączył: 19 Lut 2010 Posty: 28712 Skąd: ...
#1 Wysłany: 2011-11-11, 16:33 Squale - Włoch ze szwajcarską duszą
Jakiś czas temu w http://www.gnomonwatches.com/index.asp pokazały się zegarki m-ki Squale. Historia tej zasłużonej marki sięga roku 1946. Powstała w Mediolanie, od roku 1967 związała się z The Neuchâtel Von Büren SA. Początkowo firma specjalizowała się w produkcji kopert do zegarków, wśród jej klientów były takie marki jak np. Blancpain (koperty do FF ), Tag Heuer, Doxa, Zeno. Od 1974 roku firma postanowiła produkować swoje własne zegarki jako niezależny podmiot. Padła, jak wiele w tym czasie firm, ofiarą "rewolucji kwarcowej".
Markę reaktywowano w roku 2010, zarejestrowana jest we Włoszech, zegarki produkowane są w Grenchen w Szwajcarii.
Movement: Swiss automatic movement ETA 2824-2
Dial: Black lacquered. Polished index markers.
Luminous: SuperLuminova
Date: 3 O'clock
Case: 316L Stainless Steel. Polished.
Bezel: Bakelite bezel. Press-to-release uni-directional bezel.
Crown: Screwdown crown at 4 O'clock
Lug: 22mm
Crystal: 3.5mm flat sapphire crystal
Strap: 22mm Squale signed rubber strap
Water resistance: 1000m
Dimensions: 44mm in diameter, 14.5mm thick
Power Reserve: ~42 hours
dostępny w różnych wersjach kolorystycznych, m. in.:
Model TIGER:
Cytat:
Movement: Swiss automatic movement ETA 2892-2
Dial: New Old Stock dial from the 80s. Black with platina markers
Luminous: Tritium. Aged look.
Date: 3 O'clock
Case: 316L Stainless Steel
Crown: Screwdown crown at 3 O'clock
Lug: 20mm
Crystal: Flat mineral crystal
Strap: 20mm Squale signed rubber strap
Water resistance: 300m
Dimensions: 44mm in diameter, 48mm including crown, 11mm thick
Power Reserve: ~42 hours
The Squale Tiger watch is made from 100% New Old Stock from the 80s. These include the case, the dial and the hands. The Tiger is pre-aged.
Pomógł: 12 razy Dołączył: 09 Lut 2010 Posty: 3828 Skąd: Myszków - miasto, które wykończył kapitalizm
#3 Wysłany: 2011-11-11, 22:20
ładna Tortuga
Tak po prawdzie, model 101 Atmos jest ładniejszy i ciekawszy od Tortugi i do tego w kilku wersjach kolorystycznych. Cenę mógłbym przeżyć (już pojawiła mi się myśl o zakupie ) ale zegarka z Etą nie kupię. Pod względem wzornictwa i kształtu koperty - rewelacja, ale niestety to kolejny świetny projekt zepsuty mechanizmem
_________________ СДЕЛАНО В СССР – najlepsze zegarki na świecie !!!
Ostatnio zmieniony przez Smok 2011-11-11, 22:21, w całości zmieniany 1 raz
Pies czy kot?: pies Pomógł: 16 razy Wiek: 37 Dołączył: 25 Cze 2010 Posty: 5277 Skąd: Warszawa
#6 Wysłany: 2011-11-12, 00:38
101 atmos ma jedną wadę dyskwalifikującą dla mnie ten zegarek za tę cenę (prócz ETY ):
"When clicking through its cycle I found it to have 90 clicks for one full rotation as opposed to a 60 or 120 click cycle." (z recenzji oceanictime)
Natomiast Tiger jest bardzo ciekawy, a i cena rozsądniejsza.
a co dyskwalifikującego jest w 90 klikowym bezelu? że nie jest to szeroko przyjęty standard to się mogę zgodzić, ale w jaki sposób wpływa to na jego walory użytkowe?
Pies czy kot?: pies Pomógł: 16 razy Wiek: 37 Dołączył: 25 Cze 2010 Posty: 5277 Skąd: Warszawa
#8 Wysłany: 2011-11-12, 12:35
Bezel 60 klikowy zawsze trafia dokładnie w minuty. Bezel 120 klikowy zawsze trafia w pełne minuty albo połówki. Bezel 90 klików przesuwa się co klik o 2/3 minuty. Niewygodne jak odmierzasz krótkie odcinki czasu.
wielebny Właściciel Kilku Fabryk Ryżu Kaznodzieja i Pijak
Pomógł: 5 razy Wiek: 53 Dołączył: 09 Lut 2010 Posty: 363 Skąd: Kraków
#10 Wysłany: 2011-11-12, 13:23
wielebny napisał/a:
Atmos podoba się bardzo, Tiger mniej ale tylko przez osłonę koronki, imho trochę duża.
Gdyby nie cena, to może....
U mnie to samo. W Tigerze nie podoba mi się bezel. Za dużo stali na wysoki połysk. No ale w tej cenie to ja sobie mogę pogadać... Nie jestem grupą docelową
Pomógł: 7 razy Dołączył: 09 Lut 2010 Posty: 4262 Skąd: Galaktyka Kurvix
#12 Wysłany: 2011-11-12, 14:31
Atmos świetny bo wzór świetny ale ... ponad 4kPLN za 2824-2? W tej cenie można kupić np Zenitha albo Favre Leuba z lat 60-70 w takiej kopercie na porządnym werku.
w takich kategoriach ja nawet nie myślę , jakby mnie było stać na zegarek za 4K, ot tak dla kaprysu kilka razy w miesiącu, to by mnie było stać na serwis ETY co jakiś czas
Przy tej cenie to dupy nie urywa, ale ogólnie bardzo fajny projekt, i widać że nie jest robiony "po taniości" -nakładane indeksy i hesalitowy insert z lumą. Moja na tak, jak zrobią obcenkę o 50% i wymienią mechanizm na jakiś sensowny - to się można zastanowić