Pomógł: 90 razy Wiek: 62 Dołączył: 09 Lut 2010 Posty: 31014 Skąd: Zielona Góra
#1 Wysłany: 2009-10-12, 11:14 Pokrycie tarczy, jak usunąć
Koledzy mam pytanie na które sam nie potrafię odpowiedzieć, wziąłem sobie na tapetę wykonanie nowej raczy ,za bazę posłużyła tarcza do molni, zmniejszyłem jej wymiary do pożądanych, ale nie mogę sobie poradzić z usunięciem starej powłoki jaką była ona pokryta. Z części tarczy powłokę usunąłem mechanicznie ale nie mogę sobie poradzić z powłoką na tarczce sekundnika, stosowałem już rożne zmywacze, nitro, aceton, benzyna ekstrakcyjna i nic, może ktoś ma jakiś pomysł.Nie jestem pewien czy ta powłoka nie była nakładana w jakiś inny sposób niż tradycyjne malowanie.A przez mechaniczną obróbkę tarczki nie chcę uszkodzić rowków na tarczce.
Pomógł: 112 razy Wiek: 47 Dołączył: 09 Lut 2010 Posty: 37156 Skąd: Bone China
#2 Wysłany: 2009-10-12, 11:21
Nie dawno miałem ten sam problem chciałem usunąć białą farbę z tarczy , żaden z domowych rozpuszczalników nie dał rady - aceton trochę jakby zmiękczył powłokę , ale i tak skończyło sie na mechanicznym usuwaniu skrobakiem , tak by nie uszkodzić indeksów. Efekt był taki że wyszła porysowania faktura tarczy.
Czyli nic tak naprwade nie osiągnełem , oprócz porysowania powierzchni tarczy
jeżeli to jakaś powłoka chemiczna, to spróbuj potraktować ją wysoką temperaturą np. poprzez wypieczenie w piekarniku poważnie - jest szansa, że się złuszczy