Załóżmy, że tak jest. Iskra 2 jest uszkodzona, więc pomyślałem, ze pozyskam z niej części do "wyprodukowania" koszernej Iskry 1. Czyli zamierzałem dokonać przeszczepu tego mostka razem z całym dobrodziejstwem inwentarza. No ale się nie udało. Podwójny włos z dwójki za nic nie pasuje do jedynki. Tak twierdzi majster, osobiście tego nie przekładałem. Zegarki wyglądają na identyczne. Więc w czym problem ? Dodam, że w dwójce jest złamana oś. Może źle podeszliśmy do zagadnienia ?
Spam [Usunięty]
#4 Wysłany: 2012-05-27, 19:05
... a że tak spytam jako laik... tych włosów nie da się przełożyć pomiędzy osiami
Pies czy kot?: kot Pomógł: 9 razy Wiek: 39 Dołączył: 11 Mar 2010 Posty: 2964 Skąd: Sosnowiec
#8 Wysłany: 2012-05-27, 21:22
Teoretycznie można by przełożyć włos breguetowski z dwójki do dobrego balansu z jedynki. teoretycznei, bo po pierwsze może spieszyć/późnić, po drugie - nie mam pewności, czy osie balansowe są równie długie - mogą się różnić . Jeśli ośki są takie same - da się zrobić przekładkę. Jeśli nie - trzeba przełożyć cały mostek wraz z balansem i dorobić czop osi... Kol. Safinowski z KMZiZ dorabia tanio, ale czeka się dłuuuugo
_________________ Ну, погоди!
Ostatnio zmieniony przez pmwas 2012-05-27, 21:22, w całości zmieniany 1 raz
Pomógł: 8 razy Dołączył: 08 Maj 2011 Posty: 95 Skąd: Gdańsk
#12 Wysłany: 2012-05-28, 18:13
Bibliotek@rz napisał/a:
Potwierdzam - jest tanio i dobrze, ale niemiłosiernie długo.
Długo i tanio - albo - Szybko i drogo
decyzja należy zawsze do Ciebie
Spam [Usunięty]
#13 Wysłany: 2012-05-28, 19:31
Kieszonkowe napisał/a:
Bibliotek@rz napisał/a:
To zależy też jaka robota... kilkakrotnie wysyłałem pojedyncze osie i kotwice kołkowych do dorabiania czopów i było bardzo szybko ale to wydaje się była łatwa robota dla majstra
Pomógł: 8 razy Dołączył: 08 Maj 2011 Posty: 95 Skąd: Gdańsk
#14 Wysłany: 2012-05-29, 06:59
Spam napisał/a:
Kieszonkowe napisał/a:
Bibliotek@rz napisał/a:
To zależy też jaka robota... kilkakrotnie wysyłałem pojedyncze osie i kotwice kołkowych do dorabiania czopów i było bardzo szybko ale to wydaje się była łatwa robota dla majstra
Chodziło mi o to że poza Kol. Safinowskim jest jszcze kilka osób w Polsce potrafiących to zrobić fakt że nie za cenę dwóch piw
Pomógł: 63 razy Dołączył: 17 Lut 2011 Posty: 2951 Skąd: Z trasy
#15 Wysłany: 2012-05-29, 07:21
pmwas napisał/a:
Teoretycznie można by przełożyć włos breguetowski z dwójki do dobrego balansu z jedynki. teoretycznei, bo po pierwsze może spieszyć/późnić, po drugie - nie mam pewności, czy osie balansowe są równie długie - mogą się różnić . Jeśli ośki są takie same - da się zrobić przekładkę. Jeśli nie - trzeba przełożyć cały mostek wraz z balansem i dorobić czop osi... Kol. Safinowski z KMZiZ dorabia tanio, ale czeka się dłuuuugo
Nie ma co gdybać tylko przekładać, nic nie będzie śpieszyć bo( i tu głośno śpiewamy):
- waga kół balansowych jest taka sama a krótsza oś w 1-ce ma się nijak bo różnicę tą można łatwo wyregulować.
W przypadku gdy się okaże( a różnie w rusach się nieraz okazuje) że pierścień z włosa 2-ki za luźno wchodzi na jedynkę i śię ślizga to:
- można delikatnie skleić suntetykiem wew. częśc pierścienia do osi.
- można przełożyć ring z jednej spiralki do drugiej, ale to raczej niepłacalnie czasochłonne jest ,bo szybciej i sprawniej po prostu włos prosty przeprofiluje się na taki z krzywą breguetowską.
Cytat:
Nie ma co gdybać tylko przekładać, nic nie będzie śpieszyć bo( i tu głośno śpiewamy):
I nie ma co gadać że nie i ojtam łojtam, bo sprawdzane było tzn robione kilka razy.
_________________ Pozdro!!!
Ostatnio zmieniony przez kaido2 2012-05-29, 07:24, w całości zmieniany 1 raz