Ja na razie mam tylko jednego chinczyka i bardzo mi sie podoba stosunek cena/jakosc.
I jesli ma wydac 200 zeta na chinola lub trzy, cztery razy tyle za szwajcara zaszeregowanego do marek popularnych/budzetowych, to kupie chinczyka.
Gdybym mial pare kilo pln-ow do wydania na zegarek, to bym kupil jaks Omege lum inna znana/stara marke. Dla mnie Sinn czy Damasko sa tak samo egzotyczne jak Parnis czy Samson. Gdyby nie fora zegarkowe, to bym nie wiedzial ze takie marki istnieja.
Pomógł: 12 razy Dołączył: 09 Lut 2010 Posty: 3828 Skąd: Myszków - miasto, które wykończył kapitalizm
#64 Wysłany: 2010-08-28, 21:33
Tak jeszcze w kwestii jakości, to z tego co Kumotrowie piszą na forum i z tego, co sam zauważyłem u chińczyków leży montaż. Jakość materiałów, jakość wykonania - to co robi maszyna jest na bardzo wysokim poziomie i o wiele przewyższa inne zegarki z tej samej półki cenowej i droższe też. Leży to co robią ludzie, czyli montaż i kontrola techniczna. Mój znajomy zegarmistrz rozbierał Seagulla M163S (werk ST 25) i to co zobaczył w środku to była makabra Poprawił wszystkie usterki powstałe w wyniku bardzo niedbałego montażu i teraz nosi tą Mewę na co dzień.
Seagull chodzi teraz z dokładnością chronometru, miał sprawdzaną wodoszczelność - deklarowane 50M wytrzymuje bez najmniejszych problemów, wygląda jak zegarek co najmniej 10 razy droższy, do materiałów, jakości wykonania mechanizmu, tarczy, koperty nie można się przyczepić, sam mechanizm, jego konstrukcja, bije na głowę Etę 2824, w której koła od automatu zużywają bardzo szybko - powiedział to zegarmistrz z około 30-letnim stażem, który na warsztacie miał szwajcary za kilkadziesiąt tysięcy złotych.
_________________ СДЕЛАНО В СССР – najlepsze zegarki na świecie !!!
Ostatnio zmieniony przez Smok 2010-08-28, 21:52, w całości zmieniany 3 razy
Pomógł: 2 razy Wiek: 48 Dołączył: 02 Maj 2010 Posty: 2913 Skąd: Gdańsk
#65 Wysłany: 2010-08-30, 14:15
Karol ma rację ja to z góry zakładam, że chiński zegarek będzie musiał pójść na przegląd i potem nie jestem rozczarowany, no ewentualnie mile zaskoczony
Ostatnio zmieniony przez Aronus 2010-08-30, 14:16, w całości zmieniany 1 raz