Pies czy kot?: pies Pomógł: 7 razy Wiek: 54 Dołączył: 08 Sie 2010 Posty: 3281 Skąd: Bielsko-Biała
#319 Wysłany: 2018-11-18, 18:08
to chyba dla szewca?może jaki paskorób kupi.
_________________ Ten, który z demonami walczy, winien uważać, by samemu nie stać się jednym z nich. Kiedy spoglądasz w otchłań ona również patrzy na ciebie.
kurcze,miałem taki kredens,w szafkach były takie szklane szuflady na mąkę i inne takie,niestety skończył w piecu
_________________ Ten, który z demonami walczy, winien uważać, by samemu nie stać się jednym z nich. Kiedy spoglądasz w otchłań ona również patrzy na ciebie.
Pomógł: 2 razy Wiek: 45 Dołączył: 25 Mar 2014 Posty: 502 Skąd: Zielona Gora
#324 Wysłany: 2019-06-23, 16:14
Witajcie!
Nabyłem dwa ciekawe przedmioty. Temperówkę i lampę naftową. Lampa to chyba replika bo jest nieużywana a na tabliczce widnieje 1939. Zna się ktoś na takich lampach? Kiedy rzeczywiście były produkowane? Na temperówce brak daty, ale może ktoś potrafi ją określić?
[img][/img]
Nie mogę wstawić fotki. Fotosik ucina.
Ostatnio zmieniony przez Piort 2019-06-23, 19:11, w całości zmieniany 3 razy
Jacek. Klon Właściciela Kilku Fabryk Ryżu Sfermentowanego.
Pomógł: 99 razy Dołączył: 09 Lut 2010 Posty: 15379 Skąd: że by...
#325 Wysłany: 2019-06-23, 17:34
Ne vidim. A tak bardzo chciałbym wiedzieć co to "tempówka"...
Gboux.
[ Dodano: 2019-06-23, 21:48 ]
Jest OK. Już wiem co to tempówka
Też mam temperówkę na korbę, tylko moja jesy raczej powojenna, chyba czeska.
Na lampach się nie znam, ale ta tutaj to typowa tzw bezpiezna, stosowana też na kolei, m.in do podświetlania sygnałów.
Z tabliczki wynikałoby, że to wyrób przemysłu pamiątkarskiego:
Great Britain 1939 i wszystko, przynitowana na pałę. Szkła nowe, palnik nieużywany, wymiary pozwalają sądzić,że jeszcze nie chińska (IKEA?).
Niemniej fajna.
BTW: Czy blacha jest cynkowana, czy malowana?
G.
_________________ "We offer best solutions in search of a problem"
Oryginalny zegar kominkowy w stylu Art Deco marki Junghans. Produkcja z lutego 1931 roku.
Obudowa zegara po kapitalnej renowacji. Mechanizm na dokładnym chodzie, sygnowany - logo producenta oraz miesiąc i rok produkcji. Cyferblat z brązu, wskazówki mosiężne.
[ Dodano: 2019-09-05, 18:53 ]
Bakelitowe radio VE 301 DYN w muzealnym stanie, na chodzie.
Uwaga: przedmiot kolekcjonerski, nie propaguję żadnych ideologii totalitarnych.
Z_bych Koneser chińskiego majeranku Morda Zdradziecka
Moje całe mieszkanie to jak by przenieść się do lat 30-tych.
Wszystkie gniazdka i włączniki powymieniałem na odpowiednie z epoki.
Wszystkiego tutaj nie zaprezentuję ale przynajmniej część przedmiotów z moich zbiorów.
Jacek. Klon Właściciela Kilku Fabryk Ryżu Sfermentowanego.
Pomógł: 99 razy Dołączył: 09 Lut 2010 Posty: 15379 Skąd: że by...
#330 Wysłany: 2019-09-05, 23:46
Fajne zbiory.
Mam takiego samego volksempfangera VE 301. Chyba nawet jest do niego ta pseudoantena.
G.
_________________ "We offer best solutions in search of a problem"
Ostatnio zmieniony przez Jacek. 2019-09-05, 23:47, w całości zmieniany 1 raz