Pies czy kot?: pies Pomógł: 39 razy Wiek: 47 Dołączył: 14 Gru 2010 Posty: 6969 Skąd: Działdowo
#31 Wysłany: 2011-09-03, 19:39
Cytat:
to niestety już druga fala "odzłacania" kopert - pierwsza na początku 80-tych lat
Pamietam jak dzis , przed super samem stał gosc z małym stolikiem i zbierał pozłacane kopety , dawał w zamian za to zegarki elektroniczne , sam sie wymieniłem dałem dwa damskie zegarki zepsute i dostałem kwadratowego elektronika , myslac ze zrobiłem interes zycia
Mała meska koperta złocona Au5 to okolo 50 miligramów złota. Ciężko to policzyć, bo sa rózne koperty, rózne powierzchnie złoceń, zależy, jaka to koperta - szwajcarskie i niemieckie bywały pokrywane czymś, co złoto ma w zasadzie tylko w nazwie
To ile trzeba sie naskrobać by cokolwiek uzbierac
_________________ ..stare chłopy a pokazują pudełka...jak dzieci..
Gumshield, trafiłeś z tym Cornavinem bo własnie jego sprzedawałem. Powiedzcie mi jak się komuś opłaca dać za zegarek prawie 80zł?. Podejżewam, że nie był to interes życia, bo zabawy z tym sporo a zysk na czysto to moze z 10zł. Skupują wszystko jak leci srebrne styki, złącza telewizyjne pozłacane, elementy komputerów itp. szał po prostu. Ze złomem tak było z 2 lata temu gdy znikały całe tory z bocznic.
Zegarkowym skrytoprzetapiaczom, my kolekcjonerzy mówimy zdecydowane: NIE! i damy im odpór!
_________________ ...all we do is eliminate our future with the things we do today.
Money is our incentive now so that makes it okay.
Jacek. Klon Właściciela Kilku Fabryk Ryżu Sfermentowanego.
Pomógł: 99 razy Dołączył: 09 Lut 2010 Posty: 15379 Skąd: że by...
#37 Wysłany: 2011-09-03, 21:38
tara napisał/a:
Ze złomem tak było z 2 lata temu gdy znikały całe tory z bocznic.
Ba, nie było dnia, żeby gdzieś pzry głównych liniach nie wywleczono kabla od urządzeń zabezpieczenia ruchu. Kumpel opowiadał, że gdy raz wyciągnęli światłowód, to z zemsty ułożyli go żmijką na torze.
BTW Polska jest jedynym krajem w UE, gdzie podwójne czerwone światło na semaforze szlakowym nie oznacza bezwarunkowego stopu, bo by paraliż nastąpił. Ten sygnał pozwala na jazdę ze wzmożoną ostrożnością.
A coi do odrapywaczy zegarków: u nas o tej odmianie ćwoka mawiano, że za dwa złote mysz po torach kolejowych do Radomia pogoni.
Pomógł: 12 razy Dołączył: 09 Lut 2010 Posty: 3828 Skąd: Myszków - miasto, które wykończył kapitalizm
#38 Wysłany: 2011-09-03, 22:54
ze srebrem jest teraz to samo - są monety, których cena w katalogu jest niższa jak wartość kruszcu z którego są wykonane
_________________ СДЕЛАНО В СССР – najlepsze zegarki na świecie !!!
#39 Wysłany: 2011-09-04, 10:58
Smok napisał/a:
ze srebrem jest teraz to samo - są monety, których cena w katalogu jest niższa jak wartość kruszcu z którego są wykonane
Nic nowego; przed denominacją podkładka do gwoździa "papiaka" losztowała 5 zeta. Do dziś spotyka się dachy, w których papę zamocowano gwoździami, bitymi przez złotówki (ówczesne były aluminiowe).
Jacek, sama prawda! sam rozmieniałem pieniądze i pomagałem ułożyć taki dach
#41 Wysłany: 2011-09-04, 14:46
Jacek. napisał/a:
Nic nowego; przed denominacją podkładka do gwoździa "papiaka" losztowała 5 zeta. Do dziś spotyka się dachy, w których papę zamocowano gwoździami, bitymi przez złotówki (ówczesne były aluminiowe).
J.
a no było tak
#42 Wysłany: 2011-09-04, 15:31
Hehe, raz to się do nas o to ormowiec przypieprzył, jakeśmy z kuzynem klecili jakąś budę. Nie zostaliśmy represjonowanym przez system, bo gdy pogoniony aktywista poszedł po wsparcie do lokalnej MO, złożono mu propozycję w zarysie analogiczną do naszej
J.
a no było tak
było i co wiecej mój wuj ma zna takich podkładkach mocowany dach z eternitu
Opowiadał ze jak MO złapało to grube grzywny dawali
_________________ ..stare chłopy a pokazują pudełka...jak dzieci..
Hehe, raz to się do nas o to ormowiec przypieprzył, jakeśmy z kuzynem klecili jakąś budę. Nie zostaliśmy represjonowanym przez system, bo gdy pogoniony aktywista poszedł po wsparcie do lokalnej MO, złożono mu propozycję w zarysie analogiczną do naszej
J.
Do dupy z takim kombatanctwem ...
#45 Wysłany: 2011-09-04, 18:05
Cóż, wówczas nie było mi dane zwalczać reżym, zasrywając setki pieluch wielorazowych. Cóż, nie każdy może być nieugiętym bohaterem